Het milieu interesseert mij persoonlijk niet zoveel dat ik alle gloeilampen wil ombouwen naar LED maar de EU denkt daar anders over. Op een bepaald moment is er geen ouderwetse gloeilamp meer te koop. Dus… op naar LED. Maar gaat dat wel zo gemakkelijk?

230 volt lampen vervangen

Heb je geen dimmer in gebruik dan is het vervangen van een lamp niet zo moeilijk. Je draait de lamp er uit (dit geldt voor E27, E14 en GU10) lampen en vervangt deze door een LED lamp naar keuze. Wil je echter dimmen dan is het een ander vehaal. Gelukkig is ook dara een oplossing voor. Zo biedt KlikAan KlikUit daar een daadloze oplossing voor. Het probleem is namelijk dat iedere dimmer een minimum wattage heeft. Zit het totaal van je lampen daaronder (en dat is nou net het idee van LED) dan gaan ze heel erg knipperen. Ik zeg epileptische aanval in de maak.

KlikAan KlikUit biedt voor je gloeilampen de ACM-250-LD dimmer. Deze is geschikt voor alle lampen tot een totaal van 50 watt. Deze werkt perfect in combinatie met de draadloze schakelaars van KlikAan KlikUit. Druk je eenmaal op de knop dan gaan de lampen aan. Druk je nog een keer dan gaan ze dimmen. Zo simpel is ombouwen naar LED.

KlikAanKlikUit ACM-250-LD

12 volt verlichting naar LED

Dit is een klus op zich. Ik heb meerdere drivers geprobeerd om tot een werkende combinatie te komen. Uiteindelijk is het mij gelukt om met een 12 Volt trafo van de Praxis (nog geen 2 tientjes) en een KlikAan KlikUit ACM-250-LD mijn LED spots te dimmen.

Stappenplan

  1. Stroom afsluiten
  2. Oude trafo verwijderen
  3. Oude schakelaar verwijderen
  4. Sluit de KlikAan KlikUit ACM-250-LD aan op de 230V aansluiting
  5. Sluit de trafo aan op de ACM-250-LD
  6. Sluit de lampen aan op de trafo
  7. Stroom er weer op
  8. Leer de ACM-250-LD in met de afstandsbediening of schakelaar die je wilt gebruiken en klaar ben je.

Eventueel kan je in combinatie met de ICS-2000 van KlikAan KlikUit ook je lampen met je telefoon bedienen. Je kan dan ook scenes maken. Bijvoorbeeld als je rookmelder afgaat dat ook alle lampen aangaan. Wel zo veilig.

Of als je op vakantie gaat dat je lampen tijdens je vakantie op willekeurige tijden aan en uit gaan. Net of je thuis bent.

KlikAanKlikUit