De Blue Pure 221 helpt ons in een tijd waarin we vooral veel binnen zitten. Sinds de COVID-19 sluier neerdaalde over de wereld hebben mensen het grootste gedeelte van hun tijd binnen doorgebracht. De lucht die je inademt kan je energie geven maar ook verstikken. En omdat laatste te voorkomen hebben wij een Blueair Blue Pure 221 op kantoor staan (en in de huiskamer, en in de slaapkamer etc etc). Maar waarom zou je een luchtreiniger aan willen schaffen en wat doet het voor jou? 

Wat is de Blue Pure 221?

De Blueair Blue Pure 221 is in de basis niets meer dan een kunststof koker met een ventilator er in. Maar er is meer natuurlijk. De vormgeving is dusdanig dat de Blue Pure 221 in ieder interieur past. Het onderste gedeelte bevat een 3-voudig filter systeem en het bovenste gedeelte bevat de ventilator die de lucht als het ware door de filters trekt en aan de bovenkant weer uitblaast. 

En qua bediening kan iedereen dit. Druk 1x op de knop en hij gaat in stand 1 zachtjes blazen, nog een keer drukken zorgt voor nog iets harder blazen en nog een keer drukken zorgt voor de topsnelheid (en meer geluid). Nog een laatste keer drukken en de luchtzuiveraar is weer uit. Qua verbruik zit het ook wel goed. Wanneer de zuiveraar is ingesteld op stand 1 dan verbruikt het apparaat slechts 30 watt. Qua kosten heb je het dan over €0.22 per +/- 33 uur gebruik. Dat is nog geen €60 bij 24/7/365 gebruik. 

Blue Pure 221

De filters

Het pre-filter 

De Blue Pure 221 bevat 3 filters. Het eerste filter is de stoffen hoes die je om het onderste gedeelte heen doet. Dit pre-filter is verkrijgbaar in 5 kleuren waarmee je de luchtzuiveraar in ieder interieur kunt laten passen. Wij hebben er een in de kleur Lunar Rock (grijs) en Diva Blue (lichtblauw). De andere kleuren zijn: Crystal Pink (roze), Dark Shadow (bijna zwart) en Buff Yellow (geel).  

Deze sok is meteen het prefilter. Dit filter haalt de grootste stof deeltje uit de lucht. Dit zijn de deeltjes die je met het blote oog nog kunt zien. 

Het deeltjes en koolstoffilter 

This is where the magic happens. Dit filter vormt het hart van de luchtreiniger. De gecombineerde werking van het dit filter is het gedeelte dat echt voor frisse lucht zorgt. Dit filter verwijdert bijna alles wat je kwijt wil in de lucht die je inademt. Bijna 100% (99.97% om precies te zijn)van alle luchtjes, pollen, virussen en bacteriën worden “gevangen” door dit geavanceerde filter systeem. 

Blue Pure 221

Maar…hoe test je dat?

Natuurlijk hebben de makers van Blueair dit wetenschappelijk vast laten stellen. Je kan niet simpelweg roepen dat je filter een bepaald percentage filtert als het dat niet doet. Maar ik ben gene wetenschapper maar heb wel een gevoelige neus. Ik heb last van hooikoorts en ruik vrijwel alles. Wij hebben 2 tests gedaan met de Blue Pure 221 (en nog een 3e test maar daarover later meer). 

De eerste test bij ons was de “sticky paper” test. Een compleet niet wetenschappelijke manier om te zien hoeveel stof onze houtkachel in ons kantoor loslaat. We hebben 4 vellen plakkerig papier op de grond gelegd na een avondje kachel stoken. De hoeveelheid “zwart stof” op het papier was het nulpunt voor de test met de luchtreiniger. Na weer een avond stoken hebben we de luchtzuiveraar aangezet en er plakpapier omheen gelegd. Tot onze grote verbazing lag er vrijwel geen zwart stof op het plakpapier. Test 1: geslaagd. 

De tweede test hebben we bij mijn thuis gedaan. Wie houdt er niet van lekker eten? Wij hebben met 6 mensen zitten gourmetten en wie dat wel eens doet weet dat als je dat in je huiskamer doet je dit vaak nog dagen kunt ruiken. Wederom, voor het slapen gaan de Blue Pure 221 aangezet en deze keer op stand 3. Hij is dan wel wat luidruchtiger omdat de ventilator harder draait maar als je er niet naast hoeft te slapen is dat geen probleem. En wat denk je? Bij het beneden komen roken we bijna niets meer. Test 2: geslaagd. 

Op mijn slaapkamer is een tijdje terug een lekkage geweest waardoor er een muf luchtje hing. Daarnaast heb ik hooikoorts en een lichte allergie voor huisstofmijt maar wil ik ook graag met het raam open slapen. Dillema…. 

Met de Blue Pure 221 is enerzijds de lucht een stuk frisser na de lekkage (en er ligt een nieuw dak op) en ik heb geen last van hooikoorst en huisstofmijt. Geen verstopte neus meer, geen hoofdpijn bij het wakker worden en tot groot genoegen van mijn vrouw: geen gesnurk meer. Dit zijn natuurlijk geen medische testen maar dit is wel wat ik heb ervaren. 

De echte mannen test 😉 

Wij zouden geen mannen zijn als we het niet zouden proberen. Een collega van ons staat er om bekend nogal winderig te zijn en daar “profiteren” wij soms van mee. We hebben de Blue Pure 221 onder zijn bureau gezet en hebben werkelijk waar 2 dagen niets geroken. Dat zou meteen een reden zijn om er een aan te schaffen. Kinderachtig? Zeker! Te leuk om te proberen? Absoluut! 

Blue Pure 221

Welke is voor jou?

Niet iedere kamer is het zelfde qua inhoud. Onze kamer is circa 40 vierkante meter groot. De Blue Pure 221 kan alle lucht in een kamer van 50 vierkante meter 5x filteren per uur op de hoogste stand. 

Er is al een Blueair luchtfilter voor kamers van 15 vierkante meter. Deze Blue Pure 411 kost €155 en heeft qua filtering de zelfde eigenschappen als onze 221. Onze 221 heeft de grootste capaciteit en kost je initieel €365 en daar komt dan het filter bij dat je af en toe moet vervangen. Het gekleurde pre-filter kost €10 en de deeltjes en koolstoffilter kost je €69. Blueair geeft aan dat het filter 6 maanden meegaat als de luchtreiniger 24/7 aanstaat. De LED’s bij de bediening gaan rood branden als het filter zijn einde heeft bereikt. En dan is het heel simpel. Bovenkant er af, filter er uit, nieuw filter er in en bovenkant er op. En je kan weer 6 maanden vooruit. 

Eind conclusie

Heb je huisdieren, houtkachel of roker in huis? Dan is deze luchtzuiveraar echt compleet onmisbaar. Maar ook als je kinderen hebt, allergieën of gewoon frisse lucht in wilt ademen side Blueair Blue Pure 221 onmisbaar in huis. En ja met een prijs van €365 is dat best een investering. Maar als ik zie wat het voor ons heeft gedaan kan ik het oprecht iedereen van harte aanbevelen. Het enige wat voor mij anders zou mogen is de verlichting van de bediening. Deze is overdag prima maar in de nacht op een donkere slaapkamer toch net te fel al dimt de verlichting na 7 seconden naar slechts 10% van het maximum. 

%d bloggers liken dit: