Nu we met z’n allen druk zijn met thuis werken zijn we meer dan ooit afhankelijk van onze internet verbinding. Heel lief van alle providers dat ze de snelheid omlaag deden voor de stabiliteit maar aan de wifi in huis doen ze niets, tenzij je een nieuwe klant bent. Maar met al dat ge-team en ge-zoom is goede wifi onontbeerlijk. Daarom testen wij de D-Link COVR-1100 multiroom mesh wifi.

WTF? MESH? Heb ik dat nodig?

Kort antwoord: ja zeker. Uitgebreid antwoord: ja 100% zeker als je een huis hebt met meer dan 1 kamer. Vroeger kon je extenders kopen. Die pikten het wifi signaal van je modem op en probeerden dat te versterken. Iedereen weet dat het zelden werkte. Daarnaast zijn onze devices allemaal niet zo slim. Hebben ze eenmaal een wifi netwerk te pakken dan blijven ze daaraan kleven tot het echt niet meer gaat. Bij een range extender kon het wifi signaal goed zijn maar bleef je apparaat toch aan het netwerk van je modem hangen. En logisch want je had immers 2 netwerken (of meer). Met de komst van de mesh netwerken is dat over. Met meerdere wifipunten bouw je een compleet naadloos netwerk. Van je kelder tot je zolder is het één groot netwerk. Dus geen wegvallende gesprekken meer. KPN noemt het superwifi, Ziggo de Smart Wifibooster maar allemaal is het MESH.

D-Link COVR-1100

De set van D-Link, de D-Link COVR-1100, is een serie producten. Ik heb de D-Link COVR-1103 wat zoveel wil zeggen als dat je 3 nodes hebt. De COVR-1102 heeft er 2. Voor als je kleiner behuisd bent. Met 3 nodes kan je een doorsnee gezinswoning van stabiele wifi voorzien. Qua installatie hoef je echt geen whizzkid te zijn. De stappen zijn duidelijk en simpel:

  1. Installeer de D-Link Wi-Fi app op je telefoon.
  2. Zet de eerste COVR node neer.
  3. Scan de QR-code en doorloop de stappen.
  4. Doe dit voor iedere volgende node ook.
  5. Klaar is je mesh netwerk

Voor en nadelen van de D-Link COVR-1100

Hoewel ik erg tevreden ben over de set zijn er natuurlijk ook nadelen. De grootste voordelen voor mij (en mijn vrouw) zijn vooral de vormgeving (voor mijn vrouw). De nodes zijn relatief klein. Net iets groter dan een Rubiks kubus. Voor mij is het installatiegemak een groot voordeel. Hoewel ik heel erg technisch ben op IT-vlak, ben ik ook luier geworden en merk ik dat ik niet meer zit te wachten op gepionier. Ook de verbinding met het internet is zeer stabiel en snel.

De grootste nadelen die ik heb ondervonden zijn vooral de verbinding tussen de nodes die niet altijd even stabiel was. Je kan dit niet zien in de app maar wel als je naar de website van de nodes surft. Dat is best een gemis in de app. Mijn laatste node stond niet verder dan 5 meter van de vorige af maar toch verloor deze nog wel eens zijn verbinding. Na de laatste software/firmware update was dit overigens voorbij.

Technisch mis ik een aantal zaken. Zo kan je heel veel met de set zolang deze als router staat ingesteld. In mijn geval heb ik een hele goede router en wil ik de COVR set in brugmodus hebben (bridge mode voor de azijnpissers). Je kan dan echter geen gastennetwerk meer aanmaken, geen ouderlijk toezicht instellen en meer. Mijn vorige mesh netwerk, de Linksys Velop, kon dat wel. Ook in brugmodus.

Prijs en oordeel

Als ik de D-Link COVR-1100 vergelijk met andere mesh netwerken die ik heb gehad dan is het een prima set die doet wat hij moet doen. Maar in brugmodus is de functionaliteit beperkt voor de mensen die een gasten netwerk willen. Een sporadisch signaal verlies zie je bij alle sets wel dus neem je dat op de koop toe. En met een prijs van iets meer dan €180 voor 3 nodes is het ook zeker geen dure set. De alom geprezen prijs-kwaliteit verhouding is dus helemaal in orde. Als je mijn Linksys Velop pakt, die €100 duurder is, krijg je niet per se meer kwaliteit maar wel meer functionaliteit. Verdiep je dus goed in wat je wil. Puur wifi in alle hoeken en gaten? Dan is de D-Link COVR 1100 een prima set. Wil je meer? Dan moet je even verder kijken. Maar voor nu ben ik keiblij met deze set. Ik heb de set zelfs nog uitgebreid!