Decathlon Quecha SH500 wandelparka
Decathlon Quecha SH500 wandelparka

Decathlon Quecha SH500 wandelparka

Tja, het idee was dat ik de afgelopen week in Duitsland lekker in de kou zou gaan wandelen om deze, #spoileralert, fantastische wandelparka van Decathlon eens aan de tand te voelen. Helaas gooide Corona roet in het eten en moesten wij na 2 uur in Duitsland weer terug naar huis. Maar niet getreurd, ik kan je verzekeren dat ik ook de afgelopen regenachtige dagen veel tijd buiten heb doorgebracht om eens te kijken wat ik van deze Decathlon wandelparka vind.

De ontwikkeling

Dat Decathlon heel veel ontwikkeling in eigen huis doet weten vele mensen niet. Deze jas is bijvoorbeeld ontwikkeld door Decathlon zelf. Het ontwikkelteam heeft daarbij gekeken naar mensen die snappen hoe je met de kou omgaat. Het team ging kijken in Rusland bij mensen die weten wat het inhoudt om in extreme kou te leven. Al observerend hoe deze mensen met de koude omgaan werd deze Quechua SH500 ontwikkeld. Een jas geschikt tot temperaturen van 20 graden onder het vriespunt. Dus meer dan goed genoeg voor ons koude en natte kikkerlandje. En guess what, ik mocht hem proberen van Decathlon.

Mijn ervaringen

Toen ik de jas uit de doos haalde dacht ik dat er lood inzat. De jas is behoorlijk zwaar maar wel op een manier die stevig aanvoelt. Je merkt meteen dat je iets goeds in handen hebt. De jas weegt in mijn maat 2,2 kilo. Door de opbouw van de jas voelt deze meteen aan als een beschermende huls bij lage temperaturen. De parka heeft een muts met een nep-bont kraag. De kraag is afneembaar, de muts helaas niet. Dat is dan ook het enige minpuntje aan de parka. Het is lastig om de muts goed weg “te klappen” zodat je niet met een enorme bult op je rug loopt. Maar eerlijk is eerlijk, dat is het enige nadeel dat ik heb kunnen vinden.

Omdat je in de kou het liefste je handschoenen niet uittrekt is de jas door Decathlon voorzien van grote ritsen, vele grote zakken en een dubbele split aan de zijkant die open kunt ritsen zodat je gemakkelijk kan gaan zitten.

De jas is ontwikkeld voor echte winterse omstandigheden die wij in Nederland relatief weinig zullen zien maar dan ben je wel voorbereid. Zelfs als je terecht kom in een sneeuwstorm dan nog kan je gewoon door. De isolatie bestaat uit een dikke wattering van synthetisch materiaal dat super isoleert door de beste isolator die er is: stilstaande lucht. De romp is voorzien van een dubbele laag en de mouwen van een enkele laag voor meer bewegingsvrijheid. Een brede flap onder de rits houdt je warm tot wel -20. En de antiblizzard capuchon met afneembaar bond beschermt je gezicht als je de wind van voren krijgt. Maar echte survivalists weten dat kou én vocht een gevaarlijke combi zijn. Daarom is de buitenste stof waterdicht en heeft deze een waterkolom van 2000 mm wat je beschermt tijdens een stevige regenbui van 2 uur. En omdat ook de naden getapet zijn hoef je ook niet bang te zijn voor capillair water.

Al met al is dit een jas die ik de komende winters nog vaak zal dragen als ik er weer eens op uit trek. En laten we dan meteen maar eens kijken naar wat al dat moois moet kosten. Dit alles kost je nog get geen €120 euro. En ik kan je vertellen dat ik de afgelopen jaren heel wat jassen heb gehand die veel duurder waren maar minder van kwaliteit. Dus als je het mij vraagt: doen. Deze jas is fenomenaal.

Is deze jas voldoende als ik in de kou ga wandelen?

Het advies dat je altijd krijgt is om in laagjes te kleden. Ten eerste kan je altijd iets uittrekken en ten tweede isoleren meerdere lagen beter dan 1 enkele. Dus voor een wandeling in de kou begin je altijd met technisch ondergoed. Denk hierbij aan de thermoshirts van Kipsta. Ook van Decathlon uiteraard. Daar overheen draag je een trui of vest. Bij voorkeur van fleece. En dan trek je je jas aan. Vervolgens je Kipsta handschoenen en je bent klaar om te gaan. Natuurlijk wil ook een onderbroek en broek aan doen anders krijg je van die rare blikken bij het wandelen 😊

Dus eerst naar de dichtstbijzijnde Decathlon winkel (of decathlon.nl) en dan mag die koude winter komen. Als mensen zien hoe warm jij het hebt krijg je zeker jaloerse blikken.

De jas is verkrijgbaar in een herenmodel in 4 kleuren (zwart, rood, blauw en groen).

Kies je aantal sterren!!