Goed gereedschap: de juiste tang
Goed gereedschap: de juiste tang

Goed gereedschap: de juiste tang

Je kunt je schoonmoeder een tang noemen, je kunt iemand in de tang hebben maar wat is de juiste tang? In het verleden kwamen men wel eens binnen met de vraag voor een kniptang of een nijptang. Maar de juiste tang is niet zomaar een tang. Daar zijn er heel veel van. Wat is de juiste voor de job en welke merken heb je. Wij vertellen het je graag.

De bekendste: de moniertang

De moniertang

Als je in een tekenfilm een tang ziet is het meestal de moniertang. Je zag ze zelfs in de clips van Pink Floyd. Die wordt in de volksmond ook wel nijptang genoemd. En ja het zijn zeker verschillende tangen maar ze worden vaak verwisseld. De nijptang is een wat kortere tang die uitermate geschikt is voor het uittrekken van spijkers en het knippen van draad. Een moniertang heeft in het algemeen langere poten en een smallere bek. De moniertang wordt vooral gebruikt door betonvlechters. Met deze tang wordt het ijzerdraad “gevlochten” dat betonijzer bij elkaar houdt. Ook met een moniertang kan je spijkers uittrekken en draadknippen. Bekende merken zijn Knipex, Wiha en Gedore. Let wel op dat als je stroomdraad wil knippen dat je een geïsoleerde tang pakt. Zeker als het draden zijn waar mogelijk spanning op staat. Dat kan namelijk zomaar eens slecht aflopen.

De juiste tang

De snijtang

De snijtang is er in verschillende vormen. Zo is er de zijsnijtang en de kopsnijtang. Maar wat is de juiste tang? Een zijsnijtang of zijkniptang gebruik je met name om elektradraad door te knippen. Het snijvlak van deze tang zit aan de zijkant, waarmee je handig te werk kunt gaan. Bij zijsnijtangen die voorzien zijn van een VDE-certificering weet je zeker dat je dit kunt doen met materialen tot 1000V (volt).

Bij de kopkniptang (of voorsnijtang) zit het snijvlak helemaal aan de voorkant. Deze tang bevat een geharde bek en is geschikt om draad door te knippen. Kies voor een kopkniptang met geïsoleerde handvatten als je elektradraad of materiaal dat onder spanning staat wilt doorknippen.

De waterpomptang

De bek van een waterpomptang kun je in verschillende posities vastzetten, waardoor je materialen van diverse diktes kunt vastpakken. Ook kun je hiermee bouten en moeren in verschillende maten los- en vastdraaien. Hoe beter de tang past, hoe beter de grip en hoe minder kans op beschadiging. Er zijn waterpomptangen met een extra smalle bek voor moeilijk bereikbare plekken. Met waterpomptangen met een extra grote klembek kun je extra grote materialen vastgrijpen.

De combinatietang

De combinatietang is de meest universele tang. Met deze tang kun je iets vastpakken en buigen, maar je kunt er ook dun draad mee doorknippen. Bij dik draad beschadig je de bek van de tang. Ga het liefst voor een combinatietangmodel met goed geïsoleerde handgrepen. Deze tangen zijn comfortabeler en ook geschikt voor werken aan de elektra.

De striptang

Een striptang is goed voor je gebit. Je wil niet weten hoeveel mensen tanden hebben afgebroken omdat ze even een draadje van de isolatie wilden ontdoen. Met een striptang haal je heel gemakkelijk de isolatie van een installatiedraad af. Maar ook van een gevlochten draad (met als die losse draadjes er in) had je de isolatie af zonder het fenomeen dat je ook de helft van de losse draadjes meetrekt. Dit is een musthave in je koffer als je regelmatig met stroomdraden werkt.

De punttang en platbektang

De punttang, ook wel radiotang of telefoontang genoemd heeft een puntige punt waarmee je heel gemakkelijk onderdeeltjes uit een apparaat kunt pakken. Als de bek dicht is, is deze vaak rond. Een platbektang lijkt er erg of maar dan is de bek…..juist plat.

En verder

Er zijn nog veel meer tangen te benomen. Zo zijn er nog de pijptangen, griptangen, tegeltangen, lastangen en nog veel meer. Maar met de tangen hierboven in je kist moet jij vrijwel alle klussen kunnen doen die je in en om het huis tegenkomt. Persoonlijk heb ik een hele sterke voorkeur om al mijn tangen in een geïsoleerde vorm te kopen. Dit is niet alleen prettiger aan je handen maar je bent te allen tijde beschermd tegen spanning op draden. En als je een tang goed behandeld kan hij een leven lang mee gaan.

Wat je dus niet moet doen is een tang mishandelen. Bijvoorbeeld met de verkeerde tang iets door proberen te knippen wat te dik is en vervolgens met een hamer er op slaan. In dat geval heb je niet de juiste tang. Voor het knippen van dikkere kabels en staven/schroeven kan je sowieso het beste een betonschaar gebruiken.

Kies je aantal sterren!!