Professionals weten het, amateurs ondervinden het: goed gereedschap is het halve werk. Iedere klus valt of staat met goed gereedschap. Niets is zo klote als kloten met het verkeerde gereedschap. Daarom helpen wij jou met jouw keuze voor het beste “goed gereedschap”.

Basiskennis

Goed gereedschap komt in vele soorten en maten maar het aanschaffen van goed gereedschap vergt wel bepaalde basiskennis van materialen. Heb je die basiskennis niet dan kan je je het beste laten adviseren door een goede zoek te zoeken en duidelijk te vertellen waar je het voor nodig hebt. Bij een zaak als bijvoorbeeld Enorm Engering in Den Bosch vertellen ze je precies wat jij nodig hebt. En denk er om, goed gereedschap kost geld.

Goed gereedschap: powertools

Onder powertools verstaan wij alles wat gemotoriseerd is. Van een accuschroevendraaier tot en met de zaagtafel. Dan sta je daar bij de bouwmarkt te zoeken naar welke schroevendraaier voor jou de beste is. Niet te lang nadenken. Ben je een sporadische “schroever” dan kan je prima uit de voeten met een eigen merk of merken als Bosch of Black & Decker.

Maar ga je voor het meer professionele spul dan ben je bij de bouwmarkt aan het verkeerde adres. Ga dan naar een specialist. Laat jezelf meer vertellen over merken als Festool, DeWalt, Milwaukee, Fein of Makita. Dit zijn zeker niet de goedkoopste merken maar gaan wel langer mee. En ga je voor een accu systeem dan is het handig om alles van één merk te kiezen. Veel merken hebben namelijk 1 accu voor álles. Vaak kun je voor een snellader of multi-snellader kiezen. Dan kan je meerdere accu’s simultaan snel opladen en kan je blijven werken! #boem dan heb je goed gereedschap

Handgereedschap

De groep handgereedschap is te groot om in detail te behandelen maar als je op zoek bent naar goed gereedschap denk dan vooral aan de merken Proxxon (doppensets en multitools), Estwing hamers, Knipex tangen en Wiha schroevendraaiers. Je betaalt dan uiteindelijk iets meer maar je hebt er een leven lang plezier van.

Basiskennis

Een van de belangrijkste zaken waar je bij schroevendraaiers en bitjes op moet letten is dat je de juiste moet hebben. Zo is een kruiskop niet zomaar een kruiskop. Zo heb je Philips en Pozidrive. Die laatste wordt vaak gebruikt voor “spaanplaatschroeven” en “parkers”. De philips schroeven en bitjes worden aangeduid met PH1, PH2 en PH3. De pozidrive schroeven en bitjes worden aangeduid met PZ1, PZ2 en PZ3. Zorg altijd voor het juiste bitje bij de juiste schroef.

Bij een goede doppenset moet je er op letten dat de “zeskant” van de dop “ronde hoeken” heeft. Ronde hoeken? Ja zeker. Als je een standaard dop hebt heeft deze scherpe hoeken. Hierdoor kan de dop vast komen te zitten op de hoeken als hij niet perfect past. Daarnaast kan zo’n dop scheuren op de hoeken als je te veel kracht zet (met een wringijzer en niet met de ratel). Een dop van met ronde hoeken komt om te beginnen niet snel vast te zitten en zal niet zo snel scheuren.

Een ook veel gemaakte fout is het verschil tussen een klopboormachine en boorhamer. Bij een klopboormachine gaan tandwielen over elkaar waardoor er een kloppende beweging ontstaat. Dit is een betrouwbaar systeem maar kom je een kiezel tegen in beton kunnen de tandwielen beschadigen. Bij een boorhamer heb je een zuiger die op en neer gaat en op de SDS-boor slaat. Op die manier slaat een boorhamer de kiezels in beton kapot. Werk je veel in het beton dan is een boorhamer onmisbaar. Laatste tip met betrekking tot boren. Als je naar een winkel gaat en om een boor vraagt krijg je dat ijzeren staafje dat ín de boormachine gaat. Wil je het apparaat vraag dan om een boormachine 😉

DHZ-merken (powertools)Professionele merken (powertools)
Black & DeckerFein
Bosch (groen)Proxxon
WorxFestool
MakitaMilwaukee
DeWalt
Bosch Professional (blauw)
DHZ-Merken (handgereedschap)Professionele merken (handgereedschap)
StanleyStanley
BaselineEstwing
WihaWiha
Knipex
Proxxon
Bahco

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: