We worden steeds afhankelijker van goede Wi-Fi in huis. Kabels zijn we zo beu maar op slechts enkele plekken heb je goede wi-fi in huis. Maar hoe zorg je nou voor de beste ontvangst in je hele huis? Echtemannen.nl vertelt je hoe je dat doet. En alles begint met een plan. En in dit geval een goed plan voor goede Wi-Fi.

De basis van goede wi-fi

Wi-fi staat voor Wireless Fidelity. Wat zoveel betekent als draadloos en betrouwbaar. Maar om aan dat betrouwbare te kunnen voldoen is er toch echt wat meer nodig dan alleen een zendertje. Om te beginnen is Wi-Fi een radiosignaal. En zoals iedereen weet had je vroeger met de oude FM radio’s ook niet overal ongestoord ontvangst. Diverse factoren waren van invloed op de kwaliteit van het signaal. Bij goede Wi-Fi is dat niet anders. Betonnen vloeren met betonijzer er in, bepaalde electronische apparatuur (ballast in TL balken, magnetrons en babyfoons) maar ook andere Wi-Fi netwerken in de buurt kunnen storingen veroorzaken. Daarnaast is de reikwijdte van het signaal beperkt. En met de komst van de 5Ghz netwerken is dat niet beter geworden. Maar wat kan jij doen om een goede Wi-Fi in huis te hebben?

Kanalen

De oude Wi-Fi “draait” op een frequentie van 2.4 Ghz. Binnen die band zijn er 13 kanalen beschikbaar. Van deze kanalen zijn alleen 1-6-11 schone kanalen. Dat wil zeggen dat dit kanalen zijn zonder overlap. Voor een goede werking van je Wi-Fi kies je het liefst een van deze kanalen. Maar als je in een flat woont met veel wifi netwerken in de buurt dan is het al snel gedaan met je keuzes. Dan kan je je router het beste op automatische kanaalselectie laten staan.

De 2.4 Ghz kanalen

Als je een iets modernere Wi-Fi router of zender hebt kan deze ook werken op 5GHz. Deze golflengte heeft als voordeel dat deze minder gevoelig is voor storingen en minder ver reikt. Maar het grote voordeel is dat er veel meer kanalen in zitten. Het eerste kanaal is 36 en dat gaat vervolgens met stappen van 4 omhoog tot je uiteindelijk bij 140 uitkomt. Het voordeel is ook dat er géén overlap tussen de kanalen zit. Dus 36 is geïsoleerd, 40 ook enz enz. Het combineren van kanalen voor meer bandbreedte is dus ook mogelijk. 5Ghz heeft du altijd de voorkeur.

5 GHz versus 2.4 GHz

Kanalen instellen

Waar je de kanaal instelling voor jouw route, modem of mesh kunt vinden is heel verschillend maar vaak krijg je het wel gevonden onder het kopje Wi-Fi. Je zou dan zoiets kunnen zien als hiernaast. Je kunt deze settings het beste altijd op auto laten staan. Dan zoekt je modem/router continue het beste kanaal om op uit te zenden.

Bandbreedte, signaalkwaliteit en snelheid

Er is vaak verwarring over wat nou wat is. Je moet het als volgt zien. De bandbreedte is het aantal banen van een weg, de signaalkwaliteit de kwaliteit van de weg en de snelheid is de maximaal haalbare snelheid op die weg. Je kunt je voorstellen dat een 10 baans weg die net nieuw is een hogere snelheid toelaat. Een snelweg met 30 banen van ontzettend slechte kwaliteit laat het niet toe om hoge snelheden te halen.

Als jij op je met Wi-Fi verbonden apparaat kijkt naar de Wi-Fi waaier zegt het aantal streepjes alleen iets over de signaalsterkte. Niet zozeer over de kwaliteit of snelheid.

Wil je nou precies weten hoe jouw Wi-Fi netwerk er uitziet qua kanalen dan kan je Inssider instaleren. Dit is een tool die alle Wi-Fi netwerken in de buurt laat zien met naam, apparatuur, snelheid en het kanaal. Weet je meteen welk kanaal je moet gebruiken voor goede Wi-Fi.

Andere mogelijkheden

Er zijn heel veel mogelijkheden om je wifi te verbeteren. Zo kan je met meer antennes werken, extra grote antennes en wat al niet meer. Maar in huis is het niet altijd praktisch. Zie je het voor je? Een antenne van 2 meter aan je GSM?

De beste oplossing voor goede Wi-Fi is een MESH netwerk

Ja dat klink heel ingewikkeld maar dat is het niet. Een mummie is ingewikkeld. Voor het opzetten van een goed MESH netwerk heb je 2 of 3 dingen nodig. Allereerst heb je een internet aansluiting nodig van je favoriete provider. In sommige gevallen heb je ook een router nodig. Als je bij Ziggo je modem in “bridge mode” laat zetten moet je zelf een router aanschaffen. En vervolgens heb je MESH nodes nodig. Dit zijn eigenlijk slimme Wi-Fi zenders die met elkaar praten.

In tegenstelling tot een Wi-Fi versterker, die een signaal oppikt en het versterkt uitzendt, bouw je met een MESH als het ware één grote Wi-Fi bubbel. En waar je bij een versterker nog wel eens een onderbreking krijgt van het signaal kan je met een MESH netwerk vrij roamen. Dat betekent dat de apparatuur intelligent genoeg is om jou apparaat te laten schakelen tussen twee Wi-Fi punten zonder onderbreking. Op die manier heb je altijd en overal het beste Wi-Fi signaal. Nog een voordeel is dat je vaak alles centraal instelt en dat de installatie minder kennis vergt dan met signaal versterkers. Binnen een MESH netwerk is vaak slechts 1 node verbonden met je router en communiceert deze draadloos met de rest. In veel nodes zijn ook aansluitingen aanwezig om zaken toch met een kabel aan te kunnen sluiten. Draadloze kabels als het ware 🙂

Help, welk MESH netwerk moet ik hebben voor goede Wi-Fi

Dat is een hele lastige vraag en hangt af van heel veel factoren. Maar van de MESH netwerken die wij getest hebben waren wij het meest gecharmeerd van de Linksys Velop, TP-Link Deco en de Netgear Orbi. Allemaal niet heel goedkoop maar stuk voor stuk goed. D-Link gaf problemen met snelheid en stabiliteit dus die valt af. Bij Ziggo en KPN krijg je tegenwoordig ook Superwifi. Feitelijk is dat niets anders dan een MESH netwerk.

Let bij de aanschaf van een MESH netwerk vooral goed op het aantal nodes dat je krijgt. Je hebt sets met 2 zenders maar ook met 4. En let ook op hoeveel nodes een netwerk maximaal kan omvatten.

Laatste tip voor alle mannen: overleg ook met je vrouw. Voor vrouwen is wi-fi net als………..nou ja de kleine jij. Het moet goed werken maar ze hoeven het niet de hele tijd te zien. Dus kies samen met haar iets wat zij acceptabel vindt in huis.

voor de azijnpissers: ja er is nog veel meer te vertellen over wifi. Mimo antennes, WiFi6 etc etc etc. Maar mensen die dat snappen moeten verder lezen op Tweakers.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: