2_140108-HEOS_7-product-front-packagingMultiroom audio systemen zijn helemaal hip. Bang & Olufsen had het zo’n beetje een eeuw geleden al. Je kon dan een zender opzoeken, een cassette bandje of een plaat opzetten en dan kon je in de slaapkamer, keuken en woonkamer luisteren. Het nadeel daarvan was direct dat je een berg kabels moest trekken. Nog niet zo heel lang geleden stond Sonos op en die deed dat met draadloze speakers en sinds die tijd zijn er talloze merken op de markt gekomen die allemaal een graantje mee willen pikken van deze groeiende markt Zo ook de door ons geteste HEOS by Denon speakers. De vraag is natuurlijk of ze iets toevoegen. En ja dat doen ze.

De installatie

Over de installatie hebben ze bij HEOS wel goed nagedacht. Geen gedoe met een bridge/gateway. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone met de HEOS app er op. Vervolgens steek je een kabeltje in de koptelefoon aansluiting van de telefoon en het andere uiteinde in de speaker. Even je WiFi wachtwoord opgeven en toevoegen aan de app. Meer is het niet. En dit herhaal je even voor de andere speakers die je ook in huis hebt. Het is echt een kwestie van kabeltje-prikprak en kaar.

Het kantoor van echtemannen.nl zou er vol mee hangen als we het geld hadden!

De speakers

3_140614-HEOS_5-WT-product-front-packaging-Final_JULYHet assortiment van HEOS by Denon bestaat uit 4 speakers, een homecinema set en diverse actieve apparatuur in de vorm van versterkers en een drive voor het creëren van meerdere muziek zones. Wij hebben de HEOS 7, HEOS 5 en HEOS 3 mogen testen en ondanks het feit dat het weer meer van hetzelfde is wisten de speakers, software en het geluid toch aangenaam te verrassen.

Design

Het design van de speakers is zoals je mag verwachten van een speaker en een club als Denon. Ze zijn verkrijgbaar in de gangbare kleuren zwart en wit. En op zich logisch. Een grasgroene speaker staat immers niet in de meeste huiskamers. Dus qua design niet heel bijzonder maar ook zeker niet lelijk. Gewoon goed voor in de woonkamer of welke ruimte dan ook.


Het gebruik

Op het internet hebben we veel verhalen gelezen van mensen die klagen dat je perse de HEOS app moet gebruiken maar onze ervaring is anders. Zodra je de speakers hebt geactiveerd in de app en ze actief zijn kan je vanuit bijvoorbeeld de Spotify een combinatie 1_HEOS_Drive_Angled_wo_earvan speakers kiezen om muziek door je hele huis te laten klinken. En man o man wat klinkt dat goed.Wij hebben de HEOS 2 in de keuken staan voor bij het koken en de HEOS 5 en HEOS 7 in de woonkamer. En ondanks het feit dat ik wel wat gewend ben op het gebied van audio moet ik zeggen dat de speakers me serieus hebben verrast. Het geluid dat er uit komt klinkt vol zonder dat het klinkt alsof het uit een melkkarton komt. Ook de klankkleur is erg goed. De muziek klinkt heel warm en vult de ruimte waar de speaker staat met een geluid dat kan klinken alsof het live gespeeld wordt. Dan moet je natuurlijk wel de juiste muziek kiezen. Dat laatste mag met keuze uit Spotify, Deezer maar ook Tidal geen enkel probleem zijn en voor je het weet knalt Amy Winehouse Live vol door de kamer en ga je zoeken naar waar ze staat te zingen.

Prijs kwaliteit

Ondanks het feit dat de speakers ons echt verrast hebben weten ze bij HEOS wel hoe ze iets moeten prijzen. De HEOS 7 kent een prijs van €599, de HEOS 5 kost €449 en de HEOS 3 mag je meenemen voor €349. Mocht je er een serieus home cinema setje mee willen bouwen dan ben je zo een paar duizend euro lichter en dan rijst de vraag of het voordeel van draadloos opweegt tegen de hoge prijs. Desalniettemin zou mijn huis er vol mee staan als ik het geld zou hebben!