De beruchte chefkok Anthony Bourdain, een notoire drugs, alcohol en tabak verslaafde zei ooit in een interview dat je voor het bereiden van een goed gerecht slechts 4 triviale zaken nodig hebt. Inspiratie, ingrediënten, vuur en vooral een goed koksmes. Onze zoektocht naar een goed koksmes leidde ons naar een vreemde hoek met een markant persoon: Henk Schiffmacher. Hij ontwierp samen met Homey’s een koksmes, snijplank en natuurlijk steakmessen. Ze noemen het: Homey’s By Schiffmacher. Ook vertellen we je hier hoe je je mes behandelt en hoe je het beste snijdt. In de ingrediënten, niet in je vingers.

Dat uitgerekend Henk Schiffmacher dit mes ontwerpt is niet vreemd. Hij groeide namelijk op in een slagersfamilie. Hij maakte dan ook al vroeg gebruik van hele scherpe messen. Als kleine jongen, en ja ook Henk is ooit klein geweest, zag hij zijn ouders en zelfs zijn oma met messen in de weer.

Ik heb altijd al een kwalitatief goed koksmes willen ontwerpen

Henk Schiffmacher

Het mes is gemaakt uit één stuk keihard Duits rvs dat met een speciale ijzer oxide (roest) behandeling zwart is gemaakt. En nee dat is geen belediging (#BLM hold your horses) maar de kleur van het mes.

Homey’s by SChiffmacher snijplank en mes (en schedel)

Tattoo

Het zou Schiffmacher niet zijn als er geen tattoo op stond. De tatoeage is geïnspireerd op de Polynesische stijl. Voor de komst van het schrift gebruikte men daar hun tattoo om hun verhaal te vertellen. Waar zijn ze geweest, getrouwd, kinderen etc. Hopelijk kan jouw mes ook zulke verhalen vertellen over een tijdje.

Ik ben zo blij met het mes dat je bijna kan vragen of ik een mes heb of blij ben om je te zien.

Bas Becks. Eindbaas Echte mannen en amateur kok

Hellochef

Ik reken mezelf tot de categorie Hellochef. Ik kook dus met de boxen van Hello. Maar daar zit vaak veel snijwerk aan en dan is een gruwelijk scherp koksmes een must. Met een bot mes is de kans dat je jezelf snijdt groter dan met een scherp mes. Een auto met gladde banden zal immers ook eerder grip verliezen dan een met veel profiel. Sommige mensen vinden scherpe messen eng. Is dat nodig? Nee hoor! Een scherp mes is niet eng, als je leert om het goed te gebruiken. Een scherp mes is zelfs minder gevaarlijk dan een bot mes, maar uitkijken blijft op zijn plaats. Een paar tips om te voorkomen dat je jezelf snijdt: op naar een betere snijtechniek. Hier wat tips van de messenslijper.

  • Gebruik je wijs-, middel en eventueel ringvinger om de groente te fixeren. Je duim en pink zet je daarachter.
  • Zorg dat die drie vingers altijd verticaal staan, parallel aan het mes. Als je je vingers plat zou leggen, dan raakt het mes heel snel je vingertop(pen). Met verticaal staande vingers kan het mes je vingers wel raken, maar alleen met de zijkant van het lemmet, nooit met de snede.
  • Zorg ervoor dat de snede van het mes nooit boven je knokkels komt.
  • Snijd niet door tot de laatste centimeter(s); die kan je ook uit de losse hand hakken, zonder dat je de groente moet vasthouden.

Een goed mes goed houden!

De eerste fout die je als amateur maakt (en soms ook als pro) is het mes in de vaatwasser steken. NOOIT doen want dat kan je mes beschadigen en het kan gaan roesten. Het is immers niet roest vrij staal maar roest vast staal. Echt wat anders. En alsjeblieft ga NIET en dan bedoel ik ook echt NIET je mes zelf slijpen als je niet 101% zeker weet wat je doet. Doe je dat wel dan verdien je een corrigerend nekschot wat mij betreft. Laat het doen door een kenner. Dan heb je het langst plezier van je mes.

Homey’s tools for life

Ik ken Homeij (het bedrijf achter Homey’s) als ruim 30 jaar. Ik verkocht hun messen, zakmessen en schijnwerpers tijdens mijn eerste echte baan bij Engering in Den Bosch. Het bedrijf bestaat al sinds 1970. Homey’s en echte mannen is een gouden combinatie want zij maken mooie spullen die het dagelijks leven net iets mooier maken. En wij willen hun spullen zodat wij een mooi leven hebben.

Echte Mannen en Homey’s, homey’s for life.

%d bloggers liken dit: