Als je als man een schoenenliefhebber bent, al dan niet in het extreme, dan ken je de eigenzinnige ontwerper uit Moergestel. Lid van een familie schoenontwerpers en makers van de hoogste kwaliteit én de enige operationele en in familie handen zijnde schoenenfabriek van Nederland om nog maar niet te zeggen de oudste. We hebben het hier over de broer van Reynier en Pepijn: Floris van Bommel.

Floris van Bommel

Wij hadden de kans hem te interviewen in de fabriek in Moergestel. Een fantastisch gebouw dat heel open aanvoelt en waar tegenover de wandopstelling met schoenen de familie stamboom op uiterst eigen wijze wordt weergegeven. De wandschildering doet nog het meeste denken aan de ontwikkeling van pantoffeldier tot mens. Kortom, de evolutie van de familie van Bommel. Een familiebedrijf waar vader van Bommel nog steeds trots alle nieuwe medewerkers een rondleiding geeft. Dat is pas gaaf.

Ook deze maand geeft onze man van de maand iets weg. De woorden van Floris waren letterlijk: “Als je dit hebt gelezen snap je wat er in mijn hoofd om gaat”. Of dat zo is weten we niet maar wat we wel weten is dat wij er van genoten hebben en dat het een prettig interview was met een man waar duidelijk meer achter schuil gaat dan alleen het eigenwijze dat je meestal ziet.

Wij stellen aan u voor: Floris van Bommel!

Het interview begon met opsommen van een aantal auto’s op de parkeerplaats die van de familie van Bommel zijn. Een dikke SRT van Floris van Bommel zelf, een Range Rover van de broer van Floris en een Volvo.

Floris van Bommel:

Die Volvo is van mijn vader.

Echtemannen.nl: Ja die zagen we net een rondleiding geven toen we binnenkwamen. Vriendelijke man overigens. Maar dat is dezelfde man als die vond recht te hebben op de naam Floris?

Floris van Bommel: Ja dat heb ik zelf maar bedacht. Het moet allemaal niet te serieus.

Echtemannen.nl: We hebben hier nog wat citaten van je website. De mooiste vonden wij zelf dat van Bommel al schoenen maakte 35 jaar voor Napoleon zijn eerste luier aantrok. Is dat nou typisch Floris van Bommel? Een beetje van het normale afwijkend?

Floris van Bommel: Ach weet je wat het is, en dat moet ik natuurlijk niet zeggen, maar niemand leest dat toch? Die hele lappen tekst ontgaat iedereen. Jullie werken ook veel met beeld en dat spreekt meer aan dan al die teksten. Niemand leest dat op een enkeling na die zich in een merk wil verdiepen. Dat is 0.1% van alle bezoekers.

Echtemannen.nl: Maar zelfs de teksten op de van Bommel site zijn niet allemaal even serieus. Op de voorpagina staat een foto van jou en je broers. Als je over die foto gaat dan komen er teksten tevoorschijn die ook niet echt heel serieus zijn. Toch?

Floris van Bommel: Nee, als we teksten gebruiken probeer ik het luchtig en leuk te houden. De mensen die wat vaker iets met ons doen weten dat onze teksten altijd leuk zijn. Dan lezen ze het uiteindelijk ook beter. Bij veel merken val je halverwege in slaap.

Echtemannen.nl: Opgestelde reclame teksten is niet jullie ding dus?

Floris van Bommel: Nee, er moet een soort beloninkje in de tekst zitten. En dat doen wij op deze manier.

Echtemannen.nl: Zoals de aliën tekst?

Floris van Bommel: je bedoelt Floris is voor de helft mens, de helft aliën en de helft robot?

Echtemannen.nl: Ja die is grappig. Te meer omdat bij Reynier, jouw oudste broer die het meest serieus overkomt, staat dat dat zijn geheim is dat hij weet dat jij voor de helft Robot, de helft aliën en de helft mens bent. Mensen onthouden dat. Net als je ingebeelde hond. Dat beeld past niet bij een schoenenfabriek die sinds 1734 bestaat.

Echtemannen.nl: Waar wij als echte liefhebber van van Bommel schoenen (zowel de klassieke lijn als de Florissen) nu echt heel nieuwsgierig naar zijn is hoe het is om een van Bommel te zijn. Kan je dat vertellen?

Floris van Bommel: Geen flauw idee. Hoe is het om jou te zijn? Is dat leuk?

Echtemannen.nl: Ja dat is leuk maar mijn naam zegt niet heel vele mensen iets. Jouw familie zit al eeuwen in de schoenen en wereldwijd kent men van Bommel schoenen. Dat lijkt me toch wat anders. Zijn er mensen die jou zouden herkennen. Voel jij je een BN-er.

Floris van Bommel: Nee, heel af en tie herkent iemand mij op straat maar volgens mij is je leven dan een hel. Als je het hoofd hebt van Marco Borsato dan is je leven volgens mij echt voorbij. Ik zou actief proberen te voorkomen BN-er te zijn. Maar omdat de naam van Bommel wel bekend is gaan er deuren open die anders gesloten zouden blijven. Dat is wel fijn.

Echtemannen.nl: Dat geldt natuurlijk ook voor jouw broers als ben jij het meeste op de voorgrond. Hoewel de foto’s hier in de fabriek en op de site anders doen vermoeden. Op alle foto’s waar jij met je broers op staat, sta jij achter je broers. Wellicht zoeken we er te veel achter maar is dat bewust?

Floris van Bommel: Dat is gewoon het idee. Ik sta met mijn merk Floris van Bommel altijd al op de voorgrond. Dan hoef ik ook nog niet eens op de foto’s in de spot te staan. We zijn met 3 broers en we doen het samen. Dus dat past er wel bij. Dan is die eikel die altijd alleen op de foto staat nu wat minder in the picture. (lacht)

Echtemannen.nl: Jouw oudste broer is algemeen directeur, Pepijn is commercieel directeur en jij bent de creative director. Past dat bij jou?

Floris van Bommel: Nee dat klopt. Ik wilde ook geen directeur worden. Reynier was directeur en we hadden een algemeen directeur van buiten de familie. Ik wil gewoon mijn werk doen. Ik wil niet te veel vergaderen en over cijfers praten. Ik ben ook pas directeur geworden toen we stopten met die algemeen directeur. Toen was mijn broer alleen directeur en toen ben ik erbij gekomen en later is Pepijn er bij gekomen.

Echtemannen.nl: Hoe is het om dagelijks met je broers te werken?

Floris van Bommel: ja dat is super.

Echtemannen.nl: geen wrijvingen, geen mix van werk en privé?

Floris van Bommel: Bij ons is het een grote werk-privé toestand. Het loopt wel door elkaar heen.

Echtemannen.nl: Iets anders. Ik zie daar het nieuwe Floris van Bommel logo hangen. Wat ga je daar mee doen?

Floris van Bommel: dat is niet echt een nieuw logo. Het is meer een tag. Ik had het op facebook gezet en daar kwamen wel veel reacties op. Het Floris van Bommel logo blijft gewoon.

Echtemannen.nl: Het als aanvulling op?

Floris van Bommel: Ja als we een label ergens hebben kan dit er op. We hebben ook een spinnetje gehad.

Echtemannen.nl: En daar naast je tag hangt een foto van de brandweersneaker? Wat is daar het verhaal achter?

Floris van Bommel: Daar hebben we er ontzettend veel van verkocht. We hebben 40.000 brandweermannen en iedereen zat er boven op. Dat was echt heel tof.

Echtemannen.nl: En de lancering daarvan was in Heusden toch?

Floris van Bommel: Dat was niet de officiële lancering maar daar was wel wat te doen via Smits Schoenen. Wagens met loeiende sirenes en meer van dat.

Echtemannen.nl: Jij bent altijd afwijkend qua schoenen qua materiaalgebruik, kleur en uitstraling. Zeker als je het vergelijkt met de klassieke lijn die van Bommel voert. Is dat iets blijvends denk je? Denk je en hoop je dat jouw schoenen ook zo geschiedenis gaan schrijven?

Floris van Bommel: Maakt me niet zo veel uit. We zijn hier gewoon bezig met het verkopen van schoenen en elke dag moeten we weer wat nieuws bedenken om schoenen te kunnen blijven verkopen. Op dit moment verkoopt dit maar over 5 jaar kan het weer helemaal klassiek. Ook mooi.

Echtemannen.nl: Inderdaad ook heel mooi. En als we naar Nederlandse schoenen kijken komen er maar twee echte namen omhoog. Dat is natuurlijk van Bommel en van Lier. Jullie zijn volgens mij de oudste schoenen fabriek in Nederland.

Floris van Bommel: Ja de oudste en volgens mij ook de enige nog.

Echtemannen.nl: ja van Lier laat alles in het buitenland maken volgens mij. Jullie laten ook een deel in het buitenland maken. In Portugal meen ik?

Floris van Bommel: Ja Spanje en Portugal.

Echtemannen.nl: hier in Moergestel maken jullie de schoenen volgens het zogenaamde Goodyear proces. De rest in het buitenland? Waarom dat?

Floris van Bommel: We hebben heel lang alleen maar hier schoenen gemaakt. Op een bepaald moment in de jaren 80 wilden we bootschoenen maken. Dat was toen helemaal hot. Mijn vader wilde bootschoenen en die hebben we in Portugal laten maken. En het jaar er op hebben we er een modelletje bij laten maken en dat deden ze goed. Nu 35 jaar verder maken ze daar 200.000 schoenen per jaar voor ons.

Echtemannen.nl: Heeft het te maken met kwaliteit of ook met geld?

Floris van Bommel: het is gewoon goedkoper daar. De loonkosten in Portugal zijn de helft van hier. En dan worden de schoenen te duur.

Echtemannen.nl: En de Noble Blue schoenen?

Floris van Bommel: Die bestaan al een tijdje niet meer.

Echtemannen.nl: Ik las gisteren dat jij en je broers dat in 1999 hebben verzonnen.

Floris van Bommel: Dat was voor het afscheid van mijn vader. Het heeft 8 jaar gelopen maar de collectie was te klein en dat is lastig want je weet nooit of het succesvol gaat worden. Floris van Bommel is een gigantische lijn. Ieder jaar 300 nieuwe modellen waarvan er 20 succesvol zijn. Bij de Noble Blue was dat niet eens altijd. Dus is een dergelijke lijn relatief duur.

Echtemannen.nl: 300 nieuwe modellen ieder jaar? Allemaal van jouw hand?

Floris van Bommel: Nee gelukkig kan ik dat samen met mijn team doen.

Echtemannen.nl: en die twintig die echt succesvol zijn komen van jouw hand natuurlijk.

Floris van Bommel: Ja natuurlijk. Nee, we doen daar niet aan. Geen egostrijdjes. We doen het met zijn allen.

Echtemannen.nl: Dat viel ons net al op. De receptionistes doen geen enkele moeite om hun dialect te verbergen. Jij doet dat ook niet.

Floris van Bommel: Waarom zou ik wraarw gaan pwraten (met een Goois accent). Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Als de koningin hier was geboren dan was mijn dialect het ABN geweest.

Echtemannen.nl: jouw image naar buiten toe met spijkerbroek, T-shirt met print, leren jas en met een brullende motor het terrein op rijden. Is dat de echte Floris? Ben jij dat?

Floris van Bommel: Dat is eigenlijk pas van de laatste paar jaar. Al moet je opletten dat je niet een karikatuur van jezelf wordt.

Echtemannen.nl: Jij zou dus ook in pak kunnen lopen?

Floris van Bommel: Ja waarom niet. Ik doe ook zomaar wat.

Echtemannen.nl: Geef je veel interviews?

Floris van Bommel: Ja best wel. Laatst nog met Bram Moszkowicz voor de Telegraaf.

Echtemannen.nl: Zou je jezelf meer zien op Echtejannen of Echtemannen?

Floris van Bommel: Ik zou niet snel naar echtejannen gaan. Dat is niet mijn ding.

Echtemannen.nl: Jouw achtergrond op je Mac. Is dat die van Van Gils?

Floris van Bommel: Nee dat is hij niet maar ik heb gisteren toevallig de reclame gezien. Dat heeft een hele klats geld gekost hoor. Wel een mooi filmke.

Echtemannen.nl: Ja duur filmpje.

Floris van Bommel: En toch is Van Gils nog niet top of mind. Het is niet het eerste merk dat bij je opkomt als je aan een kleding merk denkt.

Echtemannen.nl: het zal wel gruwelijk goed gaan daar. Als je het pand in Breda ziet ook. Dat is niet flauw.

Floris van Bommel: Ik begrijp het ook niet. Misschien oud geld maar daar heb je ook niet veel aan als bedrijf. Je moet wel weer ieder jaar winst draaien om te blijven bestaan.

Echtemannen.nl: Het zal wellicht ook oud geld zijn dat Van Gils koopt.

Floris van Bommel: Wellicht zou het beter lopen als ze in 6 steden in Nederland een winkel zouden openen met de juiste uitstraling en de juiste visuals.

Echtemannen.nl: Jij hebt zelf ook een aantal winkels. Amsterdam, Brugge, Antwerpen.

Floris van Bommel: Ja en we zijn nu in Keulen bezig om de Duitse markt te pakken. Die gaat in september open.

Echtemannen.nl: Dat is een goede markt voor jullie of niet?

Floris van Bommel: Duitsland is een hele belangrijke markt voor ons.

Echtemannen.nl: En dan beide lijnen of alleen Floris?

Floris van Bommel: In Duitsland verkopen we alleen Floris. In Nederland en België verkopen we beide lijnen.

Echtemannen.nl: Hoe is dat zo gekomen? Begonnen de Duitsers in eens te bellen of je daar schoenen wilde verkopen of ben je daar actief achteraan gegaan?

Floris van Bommel: (breed glimlachend)Dat zou heel handig zijn als de wereld zo zou werken maar helaas moeten we er hard voor werken. We doen dat dan ook op een realistische en intelligente manier. We houden vast aan onze voornemens. Je moet een half Duits bedrijf worden als je daar voet aan de grond wil krijgen.

Echtemannen.nl: Je gaat dus veel in Duitsland zijn?

Floris van Bommel: Ja. We doen dit al 7 jaar.

Echtemannen.nl: En hoe is het nou als je door bijvoorbeeld Brugge loopt en je ziet je eigen naam op de gevel staan?

Floris van Bommel: Zo voel ik dat niet. Ik heet toevallig hetzelfde. Ik krijg daar geen enorm ego van. Het is gewoon werk.

Echtemannen.nl: Ik zou het wel ontzettend gaaf vinden als ik door een stad zou lopen en er stond echtemannen.nl of Bas Becks op de gevel. Daar zou ik wel trots op zijn.

Floris van Bommel: Tot het zo ver is lijkt dat heel leuk. Maar als het dan zover is komt vanzelf het besef dat je er geen ene reet mee opschiet. Het is niet dat je daar ineens heel gelukkig van gaat worden of zo. Dat moet je met de “normale dingen” zien te bereiken.

Echtemannen.nl: Wat zijn de normale dingen die jou gelukkig maken?

Floris van Bommel: Je hebt bijvoorbeeld een auto nodig. Dan kan je kiezen tussen een Audi A5 of deze (wijzend naar zijn Dodge Challenger SRT). Dan kies ik voor deze en dan ga ik de snelweg een beetje opvrolijken voor de mensen die wel een A5 rijden. Maar daar word ik ook niet echt gelukkig van.

Echtemannen.nl: Stel jij komt in de avond thuis en je hebt je denkbeeldige hond geaaid. Wat doe je dan om gelukkig te worden?

Floris van Bommel: Sporten, films kijken en een biertje drinken. Net als normalen mensen.

Echtemannen.nl: ik snap dat jij wilt zeggen dat je net als normale mensen doet. Maar onze lezers hebben jou toch op een voetstuk geplaatst. Je bent voor hen toch niet zo maar iemand. Ik zit nu niet bij zomaar iemand maar bij dé Floris van Bommel.

Floris van Bommel: Ja, dat kan.

Echtemannen.nl: Je bent ook wel redelijk outgoing dus je komt normaler over. Je bent op facebook redelijk duidelijk over je muziek smaak.

Floris van Bommel: Ja we hebben de afgelopen jaren veel met metal gedaan. Maar nu ga ik naar New York om juist met een singer-songwriter wat te doen.

Echtemannen.nl: En je hebt natuurlijk de reclame voor Sonos gedaan?

Floris van Bommel: Nee die zat in een van onze advertenties. Ik heb daar nooit reclame voor gemaakt. Dat doen ze wel graag zo overkomen trouwens (lacht hardop). Het is wel echt goed spul. Al mijn vrienden en familie hebben het. Echt goed spul.

Echtemannen.nl: Ik heb nog even naar jou zitten zoeken op Google om te zien wat je nog meer hebt gedaan maar er is over jou en je familie niet veel te vinden.

Floris van Bommel: Ja wat moet daar over bekend zijn?

Echtemannen.nl: Weet ik niet. Mensen willen alles weten.

Floris van Bommel: er is niet zoveel te weten. Ik doe ook niet mee aan van die home reportages. Dat heb ik in Duitsland wel gedaan maar niet heel Nederland hoeft bij mij binnen te kijken. Dat is wel een grens voor mij.

Echtemannen.nl: Nou zitten wij hier natuurlijk ook om zoveel mogelijk te weten te komen over dé Floris van Bommel. En we zitten hier namens echtemannen.nl. Vind jij jezelf een echte man?

Floris van Bommel: eigenlijk geen idee. Ik ben daar niet zo mee bezig of ik een echte man ben. Je moet dan eerst bepalen wanneer je géén echte man bent. En het is zo’n strijd. Als de ene het wel is dan is de andere het niet. Niet mijn ding.

Echtemannen.nl: daarvoor zitten wij jou hier om te bepalen wat een echte man nou juist een echte man maakt.

Floris van Bommel: bestaat een echte man wel?

Echtemannen.nl: Elke man is een echte man. Daar zijn wij ook al heel duidelijk in. We gaan mannen in hokjes stoppen. Het hokje van echte mannen. Een echte man zijn doen we samen.

Echtemannen.nl: Als jij interviews geeft, en dat doe je natuurlijk vrij regelmatig, wat irriteert jou dan het meeste?

Floris van Bommel: Irriteer je nooit, verwonder je slechts. Jij hebt dé meest slechte vraag nog niet gesteld. Waarschijnlijk ook bewust nog niet.

Echtemannen.nl: En welke vraag is dat?

Floris van Bommel: Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Echtemannen.nl: die stond inderdaad niet op onze lijst. Dat is een stompzinnige vraag.

Floris van Bommel: Ik begrijp die vraag ook echt niet. Ik ga iedere keer weer serieus na zitten denken over het antwoord. Je koopt het niet. Het valt je gewoon te binnen. Niet van die onzin als:”Ik ga regelmatig op vakantie naar Londen om daar inspiratie op te doen”. Onzin

Echtemannen.nl: Dan stellen we vraag anders. Hoe verloopt jouw creatieve proces?

Floris van Bommel: (lacht)

Echtemannen.nl: Hoe begint dat? Brainstormen, materiaal keuze.

Floris van Bommel: Ja veel brainstormen en komt er een idee boven en dan roep ik dat en dan is dan een goed idee.

Echtemannen.nl: En volg je de trends of maak je ze?

Floris van Bommel: Wij maken geen trends maar we volgen ze ook niet. We doen wat we mooi vinden. Dat hoeft niet helemaal los te staan van de trends maar je moet wel een eigen gezicht hebben.

Echtemannen.nl: En wat moeten we jou nog meer niet vragen?

Floris van Bommel: Met stip op 1 de inspiratie vraag. Verder niet echt iets.

Echtemannen.nl: Van alle vragen waarvan jij had gehoopt dat ze je zouden stellen hebben ze nog nooit gesteld. Welke vraag wil jij graag eens gesteld krijgen?

Floris van Bommel: Hoe was de eerste dag van je pensioen?

Echtemannen.nl: dat duurt nog even zeker?

Floris van Bommel: Ja. Maar het lijkt me heerlijk.

Echtemannen.nl: en hoe hoop jij dat je eerste dag van je pensioen er ziet?

Floris van Bommel: Lekker warm, met warme broodjes bij het ontbijt.

Echtemannen.nl: Jij gaat echt genieten van je vrije tijd?

Floris van Bommel: Ja maar ik moet nog even. Ik ben nu bijna 40. Dus nog een dikke 20 jaar. Maar het lijkt me wel iets wonderlijks met pensioen gaan. Ik heb een heel mooi beroep maar het lijkt me zo raar. Je hoeft niets meer te doen.

Echtemannen.nl: Niet zoals je vader dan? Ik ben nu een paar keer hier geweest en dan kom ik hem iedere keer tegen.

Floris van Bommel: Hij is er niet zo veel. Maar meestal is hij er op vrijdag. Dan gaan we met z’n allen lunchen. En hij geeft rondleidingen aan nieuw personeel. Dat vindt hij leuk om te doen.

Echtemannen.nl: En hoeveel mensen werken er hier dan inmiddels in Moergestel?

Floris van Bommel: ongeveer 130.

Echtemannen.nl: En het grootste gedeelte zit in de productie?

Floris van Bommel: Op kantoor zit rond de 40 en de rest in de productie en magazijn.

Echtemannen.nl: En als je nog verder wil groeien, kan dat dan hier? Van Bommel is onlosmakelijk verbonden met Moergestel natuurlijk.

Floris van Bommel: Wij kunnen hier niet weg en we willen hier ook niet weg. En we kunnen hier nog best uit de voeten.

Echtemannen.nl: En vanuit Tilburg, jouw woonplaats, makkelijk bereikbaar?

Floris van Bommel: Ja inderdaad. Ik woon in Tilburg en mijn broers in Tilburg en Oisterwijk (voor de niet Brabanders spreek uit als Oosterwijk). En et is natuurlijk centraal gelegen. In de randstad denken ze dat ze het centrum van de wereld zijn. Ik sta in 2 uur in Duitsland en ook in 2 uur in Brugge. Dus lekker centraal.

Echtemannen.nl: En je kunt niet weg uit Tilburg natuurlijk. Je bent verknocht aan de Tilburgse kermis volgens mij? Dat is jouw ding of niet?

Floris van Bommel: Dat is traditie met vrienden geworden. De roze maandag en dan de dinsdag en woensdag. En dan ben ik er ook wel weer heel klaar mee. Dat kan je dat ook lezen op Twitter.

Echtemannen.nl: Je bent heel actief op Twitter maar je volgt slechts 1 account.

Floris van Bommel: Café de Brouwer (lacht daar hard om).

Echtemannen.nl: Inderdaad. Hoe komt dat zo?

Floris van Bommel: Daar lunchen wij altijd. Ik werd schijtzenuwachtig van Twitter. Als ik een grapje maak gaat iedereen zich daar mee bemoeien en als ik zenuwachtig word dan is het tijd om er mee te stoppen. Ik word namelijk niet snel zenuwachtig. Dan naait hem maar.

Echtemannen.nl: Je bent wel heel actief op facebook.

Floris van Bommel: Dat is vooral voor het merk. Daar is facebook veel beter voor. Al zijn ze wel aan het terugschroeven. Zo krijgt nog maar 20% van je volgers een bericht te zijn. Er zijn al bands bezig met campagnes om hen op Twitter te gaan volgen want dan krijgen wel alle volgers het berichtje dat verstuurd wordt.

Echtemannen.nl: En natuurlijk een berg reclame.

Floris van Bommel: Mijn scherm staat altijd vol met reclame voor Floris van Bommel schoenen.

Echtemannen.nl: Jij hebt al Floris van Bommel voeten.

Echtemannen.nl: Wie zou volgens jou de volgende man van de maand moeten zijn. Iemand met een mooi verhaal.

Floris van Bommel: Die singer/songwriter waar we nu wat mee gaan doen. Via Youtube groot geworden. Groot artiest die man. Helemaal self made.

Echtemannen.nl: En hoe heet die man?

Floris van Bommel: Jay Brannan


Echtemannen.nl:
Welke vraag zou je hem willen stellen?

Floris van Bommel: Waar haal je je inspiratie vandaan hahaha. Nee eigenlijk niets. Het mooie van artiesten is de afstand. Dat is wat hen interessant maakt.

Echtemannen.nl: Laatste vraag. Wat zou je weg willen geven aan de lezers van onze website. Iets persoonlijks. Echt Floris maar geen schoenen. Die kan je overal kopen. Deze mok met handtekening.

Floris van Bommel: Hebben we dan niets leukers? Ik weet wel wat.

Echtemannen.nl: We zijn benieuwd. In ieder geval bedankt voor het interview en de koffie.

Floris van Bommel: Graag gedaan en het was leuk.