We moeten een echte man van de maand hebben was het idee op de redactie. Ja leuk! Maar wie kan man van de maand worden en waarom? Direct vielen de namen van bekende Nederlanders. Klinkt leuk maar er zijn meer mannen die onder de noemer “echte man” vallen. De man van de maand hoeft dus niet beroemd of rijk te zijn. Hij moet iets doen met passie en overtuiging en natuurlijk in onze ogen een echte man zijn. We beginnen met Sasja van Horssen.

Op een mooie donderdag namiddag ben ik naar Studio Tobac in ’s-Hertogenbosch gegaan. Deze zaak bevindt zich in de Vugtherstraat en is voorzien van een rookruimte en een “huge ass” humidor. Zoals ik gewend ben zat het daar vol met mannen die van sigaren en een drankje aan het genieten waren. Ik ben heel blij dat Sasja van Horssen de eerste man van de maand wilde zijn. Mijn interview skills beperken zich vooral tot het vragen hoe het weekend was aan mijn collegae. Veel verder dan dat kom ik niet. O ja, ik heb als 6e klasser (groep 8 tegenwoordig) ooit commissaris van de koningin van Agt mogen interviewen. Maar daar hield het wel op. Zenuwachtig was ik niet maar zag er wel een beetje tegen op. Maar het kwam goed. Lees het zelf hieronder!

Voor de niet sigaren kenners onder ons eerst even een korte uitleg over het verschillen tussen de short en longfillers. Bij een shortfiller wordt de tabak vermalen tot kleine stukjes en in een blad gerold. Bij longfillers worden hele bladeren op een kunstige manier in een blad gerold. Je rookt dus hele bladeren in plaats van gruis. Bij de longfillers worden wel de hoofdnerven verwijderd. Longfillers branden in het algemeen langzamer en zijn minder droog dan shortfillers. Een goede manier om te kijken of de sigaar niet te droog is is om de sigaar voorzichtig tussen je duim en wijsvinger te rollen. Als hij kraakt is hij te droog. Bewaren van een longfiller doe je in een humidor waarbij de relatieve luchtvochtigheid het zelfde moet zijn als in het land van herkomst.

ECHTEMANNEN.NL: Laten we beginnen om jou eens voor te stellen. Sasja van Horssen, sigaren importeur, connaisseur en verkoper. Ik heb de afgelopen tijd tegen wat mensen verteld dat jij de grootste importeur van niet Cubaanse sigaren in Nederland bent. Is dat ongeveer juist?

Sasja van Horssen: Ja dat klopt. Zeker van de niet Cubanen. Ik ben de 3e generatie in het bedrijf. Mijn opa is het bedrijf kort na WOII gestart. In die tijd was het vooral sigaren, tabak en sigaretten. Mijn vader heeft dat later overgenomen en ik zit nu samen met mijn vader in het bedrijf. Daarnaast heb ik zelf 17 jaar geleden de Longfiller Company opgericht.

ECHTEMANNEN.NL: Wat was de reden daarvan? Jullie deden toch al in sigaren?

Sasja van Horssen: Dat was in de tijd dat het longfillers in Nederland nog onbekend waren. Je kon in Nederland wat Cubanen vinden en voor de rest rookte iedereen de Nederlandse meuk (shortfillers). Ik ben toen begonnen met een paar merken. Arturo Fuente was een van die merken naast nog een aantal anderen. Op die manier heb ik de groei van de longfiller markt vanaf het begin mee gemaakt. Inmiddels zijn we de nummer 2 in Nederland op het gebied van longfillers. De nummer 1 is Cuba Cigars maar die doen alleen Cubanen.

ECHTEMANNEN.NL: Jij wordt er wel eens van “beschuldigd” iets tegen Cubaanse sigaren te hebben. Is dat zo en als het zo is waarom dan?

Sasja van Horssen: Ik heb niet iets tegen Cubanen specifiek. Ik ben tegen slechte kwaliteit in zijn algemeenheid. Waar ik dan ook vooral van beschuldigd word is het feit dat het mijn broodwinning is om geen Cubanen te verkopen. Onzin, echt onzin. Iemand die mijn bedrijf kent weet dat ik nog steeds 90% van de omzet haal uit de verkoop van shag, sigaretten en shortfillers. We doen heel veel in goedkope shag merken en dat zijn echte hardlopers en daar hoef ik niet zoveel aan te doen. 10% van mijn werkweek zit in dat segment. Dat loopt goed. Ons bedrijf heeft 25 man personeel en dat gedeelte loopt van zelf. Onze omzet bedraagt momenteel ergens tussen de 18 en 19 miljoen per jaar dus het is best een heel zaakje.

ECHTEMANNEN.NL: En de overige 90% gaat naar de Longfiller Company?

Sasja van Horssen: De overige 90% van mijn tijd gaat naar de longfillers. Bij de Lonfiller Company ligt mijn hart dus daar gaat ook mijn tijd en aandacht naar toe. En daar komt dan ook gelijk mijn probleem met Cubaanse sigaren om de hoek. Ik heb 15 jaar geleden ook nog Cubanen gerookt en als je ooit een Cubaan uit die tijd hebt gerookt dan weet je precies wat ik bedoel. Er is geen beter stukje grond op aarde dan het originele stukje Pinar del Rio in Cuba. Dat gebied is echt waanzinnig. Ten minste als je het goed gebruikt. In het verleden werden er ongeveer 90 miljoen Cubaanse sigaren gemaakt. Tegenwoordig zijn dat er bijna 130 miljoen. Dat kan je gewoon niet doen zonder dat de kwaliteit verwatert. Om die aantallen te halen hebben het gebied uitgebreid met een aantal kilometers naar links en een aantal kilometers naar rechts.

ECHTEMANNEN.NL: Net als het Champagne gebied in Frankrijk? Kwantiteit boven kwaliteit?

Sasja van Horssen: Inderdaad. Net als bij de Champagne. Daarnaast zijn de Cubaanse sigaren een stuk lichter geworden. En dan heb ik het niet alleen over de smaak maar ook over het volume. Als je een Monte Cristo van nu weegt en een van 10 jaar terug dan zit daar een verschil in van bijna 10% dat ze tegenwoordig lichter zijn. Dat is dan een van de manieren om meer sigaren te kunnen maken. Je doet er minder tabak in. En dáár heb ik een pesthekel aan. Je kan mijn inziens nooit een discussie gaan voeren over de smaak van een sigaar. Dat gaat niet.

ECHTEMANNEN.NL: Omdat dit te persoonlijk is.

Sasja van Horssen: Ja inderdaad. Jij vind een andere sigaar lekker dan ik. Je kan wel een gezonde discussie voeren over de kwaliteit van een sigaar. Daarnaast moet een beetje sigaar wel een beetje leeftijd hebben. Van alles wat wij binnen krijgen is het jongste 3 jaar oud. De Cubanen die we nu aangeboden krijgen zijn 6 tot 7 maanden oud. Dat is ook het droge en zure wat je aan deze sigaren proeft waardoor je de neiging krijgt om er wat bij te drinken. Dat is allemaal ammonia wat je proeft.

Het was in het verleden zo dat de beste sigaren uit Cuba kwamen. Toen Fidel Castro aan de macht kwam verwerden veel tabaksboeren meer bedrijfsleiders op hun eigen plantage. Sommigen hadden er tabak van en pakte hun beste zaden en gingen in Zuid Amerika op zoek naar goede grond om tabak te telen. Ook naar de bescheiden mening van de redactie komen de beste sigaren van het moment uit NicaraguA, Venezuela en de Dominicaanse Republiek.

ECHTEMANNEN.NL: Ik heb een stuk over jou gelezen in een speciale uitgave van Elsevier over sigaren waaruit blijkt dat jij een echte ambassadeur bent voor sigaren. Zo geef je humidors weg aan “sigarenboeren” om het product te promoten. Wat is voor jou de drijfveer daar achter? Los van het feit dat je natuurlijk de sigaren wil verkopen?

Sasja van Horssen: Dat is puur service. Als je een product verkoopt moet het ook goed bij de klant komen. Daar komt bij dat ik mensen die niet af een toe een sigaar roken niet snap. En dan heb ik het niet over de sigarenrokers die een kistje shortfillers per dag wegblaffen. Er zijn maar een paar dingen waar een echte man van kan genieten. Auto’s, vrouwen, lekkere wijn of een andere drank en sigaren.

ECHTEMANNEN.NL: Genoeg om van te genieten. Waarom dan de sigaren? Waarom geen wijnhandelaar worden?

Sasja van Horssen: (lacht) Ga ’s-Morgens eens aan een glas wijn of whiskey zitten. Dat is bij ons onacceptabel. Een sigaar daarentegen kan in de hele dag roken. Dat is het eerste wat ik in de ochtend doe. Een lekker bakje koffie, krantje en een sigaar er bij. Dat doe ik elke ochtend, dat sla ik nooit over. En dan zit ik ’s-Avonds al te denken welke sigaar ik de volgende ochtend zal roken. Fantastisch!.

ECHTEMANNEN.NL: Beleef jij dat ook zo? Ik rook altijd deze sigaar (houdt een Ashton Aged Maduro omhoog) omdat ik die lekker vind. Wat is voor jou bepalend voor welke sigaar je kiest? Is dat de mood die bij een sigaar past? Of een sigaar die bij je mood past?

Sasja van Horssen: Momenteel rook ik vooral Nicaragua omdat deze een specifieke smaak en textuur hebben. Ik heb inmiddels wel een hele eigen smaak ontwikkeld. Ik hou ook van sterkte. Ik rook meestal minstens ringmaat 50-52 en allemaal Ligero tabak (het sterkste gedeelte van een plant. red.). Dus ik zit wel in de powerhoek qua sigaren. Net als met wijnen. Je begint licht en dan ontwikkel je vanzelf een smaak voor “echte” wijnen.

ECHTEMANNEN.NL: Even wat anders over sigaren. De Big Smoke. Wij zijn bij de eerste editie geweest in Société Nobel in Den Haag en dit jaar komen we ook weer kijken. Experiment geslaagd?

Sasja van Horssen: Absoluut een geslaagd experiment. Het is jammer dat Société Nobel te klein was. De rook die er hing was op een gegeven moment zo dik dat zelfs ik af en toe naar buiten moest. Maar het was wel geweldig.

ECHTEMANNEN.NL: Op sigaren zit slechts 5% accijns. Dat is veel minder dan op sigaretten. Zijn sigaren dan zoveel gezonder om te roken of is daar een anderen reden voor?

Sasja van Horssen: De reden daar achter is het feit dat Nederland na Amerika de grootste producent van sigaren was en je wil als regering natuurlijk een van je grootste industrieën niet kapot maken met hoge accijns.

ECHTEMANNEN.NL: Jij had ooit de grootste inloop humidor van Nederland. Je hebt ook nog een warehouse in Sliedrecht. Wat heb je daar dan nog?

Sasja van Horssen: In Sliedrecht ligt ongeveer 40 keer zoveel als hier. Uiteraard allemaal geconditioneerd in gesloten kisten. Echt een magazijn. Er ligt voor gemiddeld aan 3 miljoen aan verkoop. En we moeten het ook wel want een levertijd van 8 weken in zo’n land kan ook zo maar 13 weken worden. En dan nog lopen we wel eens uit voorraad. Dat maakt het ook spannend voor de klant. Als zijn sigaar er niet is dan wordt hij ook uitgenodigd om iets anders te proberen.

ECHTEMANNEN.NL: Nu de hamvraag. Vind jij jezelf een echte man?

Sasja van Horssen: Ja. Absoluut.

ECHTEMANNEN.NL: Waarom dan?

Sasja van Horssen: Het is gemakkelijker om uit te leggen wat een echte man niet is denk ik. Je ziet tegenwoordig allemaal “moderne” mannen zoals de metrosexueel. Dat is allemaal onzin en heeft niets met man zijn te maken.


ECHTEMANNEN.NL:
Leg uit!

Sasja van Horssen: Mannen zijn in de basis gewoon heel stereotype. Dat ben ik ook. Ik hou van auto’s, mijn vrouw en hard werken. Ook lekker eten en drinken uiteraard. Ik kan ook enorm genieten of impulsief zijn maar ook heel territoriaal. Wat mijn betreft is dat dan ook direct de definitie van een echte man is. Dicht bij je zelf staan. Dat geldt voor mij tenminste. Zo heb ik er bijvoorbeeld geen enkel probleem me om in het openbaar te zeggen dat ik het fout had. Maar ik weet ook precies waar mijn prioriteiten liggen.

ECHTEMANNEN.NL: Vertel

Sasja van Horssen: Boven alles mijn gezin. Ik heb een fantastische vrouw en 3 geweldige kinderen. Ik ben als een aap met de kleinste. Je moet niets voor de buhne doen. Je moet het voor jezelf doen. Ik hoef niet bij een groep te horen. Ik ben mezelf.

ECHTEMANNEN.NL: Een Italiaanse dame schreef ooit dat als je juist een betrouwbare man wil hebben je een Nederlandse man moet hebben. Hoe zie jij dat?

Sasja van Horssen: Kijk daar ga je al weer. Dingen in een hokje plaatsen. Het een heeft niet met het andere te maken. Of je een echte man bent heeft niets te maken met hoe je je haar doet en of dat je bij je kinderen bent of niet. Staan voor wat je bent. Dat maakt je een echte man. Als je er tenminste als een echte man er voor staan. Als beton. Als er iets niet mannelijk is in mijn ogen is het onzekerheid. En dan bedoel ik niet op een vrouwelijke manier onzeker want dat begrijp ik helemaal niet. Ik heb ook niet de ambitie vrouwen te begrijpen.

ECHTEMANNEN.NL: Moet je als man die ambitie hebben?

Sasja van Horssen: Nee joh. Ben je gek. Dat heeft ook geen zin. Dat is ons natuurlijk wel een tijdje opgedrongen dat we dat moesten maar het heeft geen enkele zin. Dat is ook niet meer van deze tijd. Er zijn gewoon zaken die mannen van vrouwen onderscheiden. Alfa gedrag bijvoorbeeld. Maar ook hoe mannen dingen doen. Mijn vrouw en ik zijn beiden gek met de kids alleen op een andere manier.

ECHTEMANNEN.NL: Dat echt mannelijke is er in de afgelopen jaren helemaal afgesloopt bij ons als man. Wat vindt je daar van?

Sasja van Horssen: Grappig dat je dat zegt. Het zijn namelijk de vrouwen die het mannelijke er afgesloopt krijgen die juist een mannelijke man willen. Dat vinden ze diep van binnen toch juist het leukst.

ECHTEMANNEN.NL: Uit onderzoek is gebleken dat mannen op het toilet lezen. Wat lees jij op de WC?

Sasja van Horssen: Ik lees niet op de wc. Wat ik wel eens doen om tot rust te komen is onderweg stoppen bij een bezine pomp en daar een auto blad kopen en dat even in de auto lezen. Gewoon even een kwartiertje en dan kan ik al heel dicht bij huis zijn. Telefoon uit doei!

ECHTEMANNEN.NL: En als we bij jou thuis komen. Wie kookt er dan?

Sasja van Horssen: Mijn vrouw kookt 90% van de tijd misschien wel 95% van de tijd. Maar ik kook beter. Ik koop beter in. Ik neem de tijd om de juiste ingrediënten te zoeken op de juiste plaats. Alles moet kloppen. Mooie wijn, mooie hammen. Koken is nier moeilijk als je de juiste ingrediënten hebt. Dat doe ik beter. Mijn favoriete mannen gerecht. Steak Rossini! Heerlijk.

ECHTEMANNEN.NL: Je houdt van lekker eten als ik je Facebook timeline bekijkt. Je bent laatst ook bij El Celler de Can Roc geweest. Toen nog nummer 1 in de wereld. Hoe was dat?

Sasja van Horssen: Wat zal ik zeggen. Daar zit je te eten voor de koks en niet voor jezelf. Ik heb van de 22 gangen 17 gerecht terug gestuurd. Het eten is zo complex en ingewikkeld dat het niet meer normaal is. De zaal vol mensen die te serieus zitten te eten. En dat kan ik niet.

ECHTEMANNEN.NL: Wat kijkt Sasja op televisie.

Sasja van Horssen: Voetbal International. Gewoon even voetbal kijken al is het nu wel een stuk minder zonder de live beelden.

ECHTEMANNEN.NL: Een van mijn favoriete vragen maar wellicht ook een van de moeilijkste. Wat is de grootste fout heb jij als man ooit gemaakt en die je met ons wil delen en wat heb je er van geleerd?

Sasja van Horssen: Ik heb het een tijdje terug toevallig ook op facebook gezet. Dat was een ode aan mijn vrouw. Ik heb best veel relaties gehad. Ik weet niet eens hoeveel (mannelijke grijns). Maar ik was redelijk snel uitgekeken op die vrouwen. En dan liet ik het doodbloeden omdat ik niet de ballen had om te zeggen dat het “uit” was. Dat is heel zwak gedrag en past niet bij een man. Daar heb ik nu nog regelmatig spijt van.

ECHTEMANNEN.NL: Je hebt het hart op je tong liggen?

Sasja van Horssen: Ja dat heb ik zeker. Ik post veel op Facebook maar ik waak er altijd voor om commerciële uitingen te doen op Facebook. Alles wat ik zeg en schrijf meen ik ook echt. En het voordeel is dat je het ook allemaal niet hoeft te onthouden. Ik heb het ooit gezegd dus meende ik het op dat moment ook. Ik meen ook echt wat ik zeg en sta achter mijn mening.

ECHTEMANNEN.NL: Moet je vaak op je mening terug komen?

Sasja van Horssen: Zelden.

ECHTEMANNEN.NL: Je hebt best vaak met de media te maken. Ik heb laatst een stuk gelezen over jou waarin je vertelde over je broer Ilja die is overleden aan de gevolgen van longkanker. Ieder jaar wordt een een aantal kisten ter ere van hem verkocht voor een goed doel. KWF wilde dat geld niet aannemen.

Sasja van Horssen: Dat is heel smerig gegaan. Omroep Brabant belde een uur voor de verkoop naar de directeur van Alpe D’huez met de vraag of hij wist dat zijn organisatie tabaksgeld aannam. Sneller krijg je iemand niet op de kast. Die man belde mij, een hele aardige man overigens, en die gaf aan het geld niet aan te kunnen nemen. Het jammere is dat we het deden als eerbetoon aan mijn broer die vaak bepaalde sigaren eerder had dan ik en daarom willen we hem eren met een speciale sigaar.

ECHTEMANNEN.NL: Onlangs is aan het licht gekomen dat het KWF nu zelf aan het beleggen is in de tabaksindustrie. Beetje dubbel he? Ga je nu het geld aan een ander goed doel schenken?

Sasja van Horssen: Vorig jaar is het naar de Arturo Fuente organisatie gegaan. Zij verzorgen scholing en dergelijke voor de armere kinderen. Waar het vooral om gaat is dat het geld nooit ten goede aan ons komt maar voor de volle 100% naar het goede doel gaat.

We bieden ieder jaar 36 kisten aan een 36 mensen tegen onze inkoopprijs. 36 kisten omdat hij 36 jaar werd. 36 willekeurige klanten krijgen dan de kans om een kist te kopen. Het is wel moeilijk om je overleden broer te zien op de sigarenbandjes. Dan kan je wel janken. Dat is heel heftig. Ook voor mijn ouders. Die waren er bij en dat was heftig.

ECHTEMANNEN.NL: Jij geeft vaker interviews. Je zal vaker de zelfde vragen krijgen. Wat is nou die ene vraag waarvan jij had gehoopt dat hij ooit gesteld zou worden maar die nog nooit is gesteld?

Sasja van Horssen:

Ik heb niet een specifieke vraag. Wat ik wel vind van de meeste interviews is dat men vaak veel te aardig is in interviews. Dat irriteert me mateloos. Je moet een interview schrijven voor de lezer. Ik moet ook zeggen dat jij dit interview goed oppakt. Je stelt niet de gemakkelijkste vragen, bent goed op de hoogte en je luistert goed. En dat maakt een goed interview.

ECHTEMANNEN.NL: Dank je wel.

Sasja van Horssen: Graag gedaan.

ECHTEMANNEN.NL: Wie zou de volgende man van de maand moeten worden en wat zou je hem vragen?

1 nanoseconde later:

Sasja van Horssen: Eddie Zoëy en ik denk dat je een heel interessant gesprek krijgt als je hem naar zijn kinderen vraagt.

ECHTEMANNEN.NL: We gaan ons best doen en hartelijk dank voor je tijd en nogmaals bedankt dat ik op jou mocht oefenen met interviewen.

Sasja van Horssen: (lacht breed uit) heel graag gedaan en ga zo door.

Korte bio

Naam: Sasja van Horssen
Bouwjaar: 1972
Relatie: ja, getrouwd vader van 3 kinderen
Bedrijven: Studio Tobac in Den Bosch, Van Dalen Cigars in Rotterdam en Longfiller Company
Passies: sigaren, levensgenieten, lekker eten, zijn gezin

Waar vind je de zaken van Sasja?

  • De nieuwe van Dalen in Rotterdam Pannekoekstraat 28a
  • Studio Tobac In Den Bosch in de Vughterstraat 82