Morgan Freeman, tot zijn vijftigste alleen bekend bij New Yorks toneelpubliek, kreeg pas laat succes in Hollywood. Na diverse Oscarnominaties en een Oscar is de acteur die dit jaar 78 wordt, vastbesloten om zijn pensioen nog een tijdje uit te stellen. Ondanks zijn respectabele leeftijd staat hij nog steeds aan de top.

Qualis Magazine is in gesprek Morgan Freeman de acteur met de mooiste stem in de filmwereld. Een prachtige donkere stem met een sublieme cadans waarin hij zijn woorden uitspreekt. Je moet gewoon luisteren. Er zijn niet veel acteurs die de gerespecteerde status van Morgan Freeman hebben bereikt. Zijn acteerverleden strekt zich uit over vijf decennia en daarin heeft hij o.a. de president van Amerika, Nelson Mandela en niet 1 maar 2 keer God vertolkt.

Gezond zelfbeeld

Freeman is zoiets als een laatbloeier in Hollywood, echter nu ziet de Oscarwinnende legende zijn carrière nog steeds groeien, zo zeer zelfs dat jonge acteurs de ambitie hebben om op hem te lijken. Op 77-jarige leef tijd, is Freeman in de nadagen van zijn acteercarrière. Met een handelsmerk als ‘donkerchocolade’ bariton, dezelfde stem die gebruikt is als verteller in The Shawshank Redemption en March of the Penguins, met hetzelfde autoritaire effect, is zijn stem even onderscheidend als de man zelf. In gesprek met hem in het Four Seasons Hotel in Beverly Hills draagt hij een geruit overhemd en een vale spijkerbroek. Freeman slaagt er steeds in om onmogelijk jeugdig voor de dag te komen voor iemand die bijna zijn tachtigste verjaardag viert. Dit gezonde zelfbeeld is geen toeval; Freeman besteedt veel aandacht aan een dieet en lichaamsbeweging. “Sinds kort eet ik glutenvrij, wat wil zeggen dat ik veel minder koolhydraten binnenkrijg” legt hij uit. “En daar ben ik blij mee want ik heb een soort van reservebandje om mijn middel dat ik verafschuw” gaat hij lachend verder. “Voor iemand die lang is en vrij mager ziet ‘ dat ding’ rond mijn middel er raar uit. Dus ben ik blij met iets dat helpt”. Met dat doel voor ogen is Freeman dus regelmatig in de sportschool te vinden. “Ja ik blijf trainen want ik ben erg ijdel. IJdelheid is een goede zaak waardoor je blijf t volhouden” besluit hij.

Transcendence

Freeman is hier in de eerste plaats om over zijn rol te praten als FBI-agent in Transcendence, de sciencefictionthriller waarin Johnny Depp ook een hoofdrol speelt. Al een lange tijd, zij het op afstand, een bewonderaar van Depp, is de film een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. “Ik ben altijd al een grote fan geweest van zijn werk, en deze kans om met hem te werken is een groot pluspunt” vertelt Freeman. Alhoewel beide acteurs niet praten over hun filmcarrière, bespreken ze wel de thema’s die ‘Transcendence’ onderzoekt; het gebruik van technologie en hoe de relatie met mensen van invloed is op ons dagelijks leven. “Want” zegt Freeman lachend, “acteurs zitten niet op de set om te praten over acteren!”

Technologie

Als een man die niet alleen grote technologische veranderingen heeft meegemaakt, maar ook van de generatie is waardoor de industrie opbloeide, is Freeman de juiste persoon om het onderwerp van technologie mee te bespreken (in de film wordt Johnny Depp als Will Caster doelwit van antitechnologische extremisten, red.). Welsprekend en doordacht weigert hij zover te gaan om te zeggen dat hij antitechnologie is. “Hoe zou ik dat kunnen zeggen?” roept hij verbaasd. “We hebben allemaal gadgets en dingen die gebruikt worden om licht en vuur te maken. Je kunt de lampen aandoen; dat is de werkende technologie”, schetst hij. “Je zet het gas aan, je draait de waterkraan open, en dat alles is waar we volledig van afhankelijk zijn. Totaal, volledig, zonder voorbehoud, we zijn afhankelijk van technologie. Dus kan ik niet zeggen dat ik tegen technologie ben. Ik kan wel zeggen dat ik me zorgen maak over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dat is een groot verschil voor mij. Technologie is wat wij beheersen. Kunstmatige intelligentie controleert ons”, zo begint hij zijn uiteenzetting. Hij gaat verder met wat hij als de grootste bedreiging van de technologie beschouwt.

“Waar ik me het meest zorgen over maak is de controle over ons leven en onze bestemming. Er is een goede kans dat als ze slagen in het ontwikkelen van echte, levende, kunstmatige intelligentie, wij de ultieme verliezers zijn. Want als je een kunstmatige intelligentie echt zelfbewust weet te krijgen, is het eerste waarvan hij zich bewust zal zijn dat het niet onze zwakheden heeft. Het zal geen beslissingen nemen op basis van emoties, ziekte of wat andere mensen denken. Alle beslissingen zullen zuivere logica zijn en in dat geval zullen mensen zich onnodig vinden. Wil je dat? Ik denk niet dat het een goed idee is” besluit hij. Dergelijke bedachtzaamheid is in overeenstemming met wat we verwachten van Freeman; een man met een permanente uitstraling van waardigheid.

Nominaties

Geboren in Memphis, Tennessee vestigde zijn familie zich uiteindelijk in Chicago, Illinois. Zijn acteercarrière vergde het nodige geduld; na het maken van drie films tussen 1964 en 1968 volgde er heel lange tijd niets, tot zijn uiteindelijke doorbraak in 1987 dankzij ‘Street Smart’. Freeman was toen 50, maar de eerste Oscarnominatie mocht hij toen ontvangen. Hij kreeg de de nominatie voor Beste Mannelijke Bijrol voor zijn vertolking van een gemene, manipulatieve pooier in die film. Daarna volgden Oscarnominaties respectievelijk voor Driving Miss Daisy en The Shawshank Redemption. Hij won zijn eerste Oscar voor de in 2005 uitgekomen film ‘Million Dollar Baby’ en in 2012 kreeg hij de Cecil B. DeMille Award voor zijn volledige filmcarrière op de Golden Globes.

Passie

Zijn voorbeeldige dramatische talent, geholpen door zijn dominante stem en meeslepende gelaatstrekken, is onbetwistbaar en dat maakt zijn geest vervolgt hij. Als dat antwoord zinspeelt op falende gezondheid en het gefluister van pensionering, zou dat onjuist zijn. Freeman schittert in 2014 in maar liefst zes films, en zo hoopt hij de rest van zijn leven nog even door te gaan. Het is het enige dat hij goed kan. “Het is wie ik ben. Het is wat ik doe. Het is mijn leven en niets anders vervult me zo goed, behalve dan misschien een mooie vrouw naast me in bed”, lacht hij. “Maar in heel mijn leven, ben ik een acteur geweest, iemand die doet alsof. Degene die een echte kick krijgt van doen geloven. Dat ben ik”, besluit hij.

Tekst: Shaun Curran (vertaling José van Hall), bewerking Bas Becks
Foto’s: Shutterstock, Alcon Entertainment LLC, Warner Bros. Entertainment Inc.
Samenwerking tussen Qualis Magazin en Echtemannen.nl