Na mee te hebben gedaan aan de winactie van echtemannen.nl werd ik tot mijn grote verassing uitgeroepen tot de winnaar. De volgende ochtend stond de pakketbezorger al op de stoep met de telefoon. Toen ik de doos openmaakte vond ik door een bijzonder leuk en persoonlijk handgeschreven briefje met het bescheiden verzoek of ik ze wel wil taggen in een foto. Natuurlijk doe ik dat, dat is toch wel het minste wat ik kan doen.

Telefoonhistorie

Nokia was voor mij altijd HET gsm merk en ik kon me niet voorstellen dat ik ooit met een ander merk telefoon zou rondlopen. Tot ik mijn eerste Samsung kreeg, ik was meteen verknocht aan Android en ben eigenlijk altijd bij Samsung gebleven. Wel eens een uitstapje gemaakt, maar toch altijd terug gekomen naar Samsung. Momenteel loop ik met een s10 rond die me tot nu toe goed bevalt. Ik ben benieuwd of deze Oppo mij kan overtuigen om weer van merk te wisselen.

OPPO Links en Samsung Galaxy S10 rechts

Unboxing

In de doos vind ik een telefoon, lader, oortjes, een beschermhoesje en een handleiding. Alles keurig verpakt en het ruikt ook allemaal naar nieuwe hardware. Heerlijk! Allereerst pak ik de telefoon. De telefoon voelt heel solide aan. Ik schud de telefoon en niks rammelt. Mijn Samsung rammelt een beetje bij de camera, volgens de gsm reparatiewinkel komt dat heel vaak voor bij deze telefoons, niets aan te doen.. Van mij mag een telefoon wel wat gewicht hebben en deze is zeker niet te licht.  De knoppen aan de zijkant voelen gewoon heel lekker aan als je ze indrukt. Tot mijn verbazing zit er ook al een screenprotector op het scherm. Ik word hier wel al heel blij van. Daarna bekijk ik verbaasd de lader. Wat is dat ding enorm groot zeg.. zeker 2x zo groot als mijn huidige laders. Geen idee of dat nodig is, maar mooi is het zeker niet. Maar hij komt toch achter het gordijn, niet heel boeiend. De output is een gewone USB naar USB C. Gelukkig, want ik heb thuis bijna alles op USB C. De oordopjes zien er wat lomp en hard uit. Ze zitten ook niet heel lekker en ik ben bang dat ze ongebruikt in de kliko belanden omdat ik al een mooi setje heb wat met bluetooth werkt. De handleiding sla ik over zoals altijd en ik zet de Oppo aan voor de eerste keer!

OPPO Links en Samsung Galaxy S10 rechts

Eerste gebruik

Even zoeken naar de aan/uit knop, want ik heb de handleiding niet gelezen, en dan verschijnt al heel snel het eerste logo. Ik weet niet waarom, maar ik geniet altijd met volle teugen van het opstarten van telefoons. Vooral de eerste keer. Daarna duurt het me al snel te lang.. Het duurt niet langer dan een paar seconden voordat het android welkomscherm verschijnt. Dat is echt snel. De eerste vragen gaan soepel: taal, land, regio etc.. even inloggen met je Google account en klaar. Zo makkelijk is het. Normaliter begint dan ook de synchronisatie van de accounts, maar de Oppo vraagt me of ik ook de telefoon wil klonen.. Hmmz, nog nooit gezien ook niet zeker waarom ik dat zou willen maar vooruit.. ik druk op ja en ik krijg de instructie om op de oude telefoon een app te installeren. De link die je krijgt, werkt niet. Hij wordt vanuit Chrome doorgezet naar Google en dan kom je een hele serie links tegen van websites die ik niet zomaar vertrouw.. In de appstore kon ik de app niet vinden. Op zich bijzonder, want hij is wel nodig blijkbaar. Toch maar een apk gedownload van apkmirror en geinstalleerd. De app alle rechten gegeven waar hij om vroeg, de instructies gevolgd op beide schermen en het proces blijft hangen bij de knop “klonen starten”. Maakt niet uit hoe lang of waar ik op de knop druk, er gebeurt niks. Blijkbaar moest ik connecten met een hotspot op de Oppo, dit gedaan en nog steeds niks.. Ongeveer een half uur geprobeerd, maar zonder succes. Grappig genoeg is de Playstore op de achtergrond begonnen met downloaden van de apps gekoppeld aan mijn account en een uur later ziet mijn telefoon er exact hetzelfde uit als de Samsung. Dat is mooi! Want nu kan ik vergelijken. Om de installatie te voltooien mag ik nog een gezichtsscan toevoegen, dit is letterlijk in 2 seconden klaar. Daarna mag ik mijn vingerafdruk toevoegen. Deze scanner zit in de aan/uit knop. In mijn Samsung zit deze in het glas verwerkt en dit werkt een beetje traag. Maar de fingerprintscanner van de Oppo is echt razendsnel, bijna onmiddellijke herkenning bij aanraking.

Ik kan gaan testen!

De telefoon is helemaal ingesteld, de apps zijn geïnstalleerd en de cloud gesynchroniseerd. Ik heb zin om te kijken of de Oppo echt zo snel is als zijn specs zeggen. En de eerste indrukken zijn indrukwekkend: foto’s bekijken via google photos, sliden, inzoomen, scrollen en filmpjes bekijken gaat allemaal probleemloos. Geen enkele hapering te bespeuren. Ik durf de Oppo wel te vergelijken met mijn S10 denk ik. En dan geen benchmark test, maar alleen wat ik belangrijk vind aan een telefoon.

1: Uiterlijk

De Oppo en de Samsung zien er in eerste oogopslag redelijk gelijk uit. Een zwarte platte rechthoek waar de hoeken van zijn afgerond, hier en daar een knopje en wat ingangen voor audio en usb. Waar de scherm van de Samsung een edge heeft is de Oppo vlak. Die edge ziet er heel sjiek uit, maar maakt een screenprotector zo goed als onmogelijk in installeren. Bij gebruik van een hoesje drukt deze de protector omhoog. Daarom gebruik ik op de S10 geen protector, de krasjes neem ik voor lief.. De achterkanten zijn beide voorzien van 3 camera’s en een flitser. De Samsung heeft nog een dieptesensor helemaal rechts, deze zie ik niet terug op de Oppo. Ben benieuwd wat dit voor effect heeft op de foto’s.

Als je beide body’s beter bekijkt is de s10 wel veel luxer uitgevoerd. De S10 is vooral glas en aluminium waar de Oppo vooral uit plastic bestaat. Overal glas is leuk tot het stuk gaat en plastic gaat meestal niet kapot bij een val. Dus die luxe uitstraling voegt voor mij persoonlijk weinig toe. De Oppo is wel veel groter en groter is altijd beter! En ik hou mijn telefoons ook altijd in een hoesje, dus die luxe telefoon komt qua uiterlijk toch niet tot zijn recht.

2: Batterij

Een batterij mag niet te snel leeg zijn, dat is logisch. Maar snel opladen vind ik net zo belangrijk. Via de app Ampére meet ik altijd automatisch de snelheid waarmee de telefoon wordt opgeladen. Dit verschilt per kabel en lader. Met de originele lader van Samsung en een ‘highspeed’ kabel van aliexpres krijg ik de laadsnelheid van de S10 altijd ronde de 2300 mAh. Met een capaciteit van 3000 mA duurt het dus iets korter dan anderhalf uur van 0 – 100%. In 20 minuten is hij al over de 50%.

De Oppo was net 54% vol en gaf een laadsnelheid aan van 3300+ mAh. Dit is echt aanzienlijk sneller.  Omdat de batterij ook groter is (4040 mA) duurt het opladen ongeveer even lang.  Is deze laadsnelheid de reden voor de grootte van het laadblok?

3: Geluid

Via de koptelefoon klinkt het altijd wel ok, maar hoe klinken de speakers? Voor dit vergelijk heb ik een filmpje via youtube gestart: Music Test Audio System Audiophile Music Collection. Waar de Oppo qua volume het wint van de Samsung, heeft de Samsung een iets voller geluid. Echter is het verschil zo minimaal dat ik niet denk dat dit storend is als je naar de ene of de andere luistert. Dit verbaast me enigszins gezien het enorme prijsverschil.

4: Camera

Hoewel de Oppo minder dan de helft kost als de Samsung, is het in staat om goede fotos te maken waarbij bijzonder veel detail wordt opgeslagen. De eerste foto is een foto van het raam in mijn voordeur.  Hoewel de kleuren van de Samsung misschien wat beter en mooier lijken, komen de kleuren van de Oppo veel dichter bij de realiteit. Qua resolutie maakt de Oppo de foto’s iets langer waar de Samsung ze wat breder maakt. Voor mij maakt dat geen verschil, je zet toch gewoon op de foto wat je in het scherm ziet.

5: OS

Beide zijn uiteraard Android toestellen, maar elke fabrikant gooit zijn eigen sausje over de OS. Omdat ik al jaren een Samsung heb, is het even wennen aan de icoontjes maar ik ben echt helemaal verliefd geworden op ColorOS, het sausje van Oppo. Het voelt allemaal heel vertrouwd aan, alleen reageert alles net even iets fijner dan bij de Samsungvariant. Nét even wat intuïtiever en vooral bloedsnel. Bij de vorige punten was het verschil minimaal, maar op dit punt wint Oppo het met vlag en wimpel.

Conclusie: Het is nog te kort dag om mijn voorkeur aan te geven, maar één ding is zeker. De Oppo A73 is een fantastisch toestel. Hij is groot, hij heeft een prachtig scherm, hij is robuust, hij heeft een waanzinnig cool OS, hij maakt mooie fotos en klinkt als een dijk. Doet werkelijk niets onder aan een s10. En dit verbaast me echt, want is de Oppo zo goedkoop of de Samsung zo duur? Als de levensduur van deze telefoon gelijk is aan de Samsung, zie ik niet echt een reden om weer een vlaggenschip van Samsung te kopen, dit is echt meer dan goed genoeg (voor mij dan).

Oppo Nederland en EchteMannen.nl, hartelijk dank voor deze mooie telefoon. Ik ga hem met veel plezier gebruiken!