Exact 6 jaar na het eerste interview ging ik op herhaling bij Sasja van Horssen van “The Longfiller Company”. Gewoon bij hem thuis in de huiskamer. Ook zijn vrouw Tamara was er bij. En natuurlijk geniet je bij hun van de zelfde gastvrijheid als in de lounges. De afgelopen 6 jaar zijn er een hele hoop ontwikkelingen geweest voor hem. Zowel zakelijk als privé. Maar voor het daar over te hebben eerst meer over Sasja van Horssen voor de mensen die hem, door een gebrek in de opvoeding, niet kennen. En natuurlijk meer over de toekomst, Corona, Brothers of the leaf en natuurlijk sigarentips.

Ik rook een Oliva Melanio Robusto en Sasja rookt een Oliva v Nub.

Klein van stuk maar groot in daden

Sasja van Horssen, geboren in 1972 in Rotterdam is een 3e generatie tabaksverkoper. Waar de eerste 2 generaties vooral hun pijlen richtten op de verkoop van shag en sigaretten had Sasja een voorkeur voor Longfiller sigaren. Hoewel dit in eerste instantie maar een klein deel van de omzet vertegenwoordigde is dat nu andersom. Hij is klein qua gestalte maar groot in ideeën en de uitvoering er van. Zijn zelfverzekerdheid wordt soms onterecht aangezien voor arrogantie.

Je hebt het over Brothers of the Leaf. Kan je daar wat meer over vertellen?

Een hoop ondernemers komen in de problemen door het Coronavirus. Ik ben er van overtuigd dat we er alleen uitkomen als we er met z’n allen de schouders onder zetten. Ik heb daarom het “Brothers of the Leaf” initiatief gestart. Het idee hier achter is dat er 3 partijen zijn die geld verdienen aan sigaren. De fabrikant, die heeft meestal geld genoeg. De importeur, die zit er meestal ook goed bij. Blijft de verkoper over. Die heeft het nu lastiger. Ik heb daarom met de fabrikanten afgesproken dat ik orders zou plaatsen die ik anders nooit zou plaatsen. Daarbij heb ik gezegd dat ik voor iedere 5 kisten sigaren de 6e gratis wilde hebben. Als ze dat doen worden ze lid van Brothers of the Leaf.

Zo kan de marge voor de verkopende partij omhoog en blijven die ook bestaan. Als je dit vergelijkt met andere importeurs of fabrikanten dan staan wij er echt voor de verkopers. Wij geven niet zomaar extra punten voor een fles whisky aan het einde van het jaar. Wij hebben ook uit eigen beweging de betalingstermijn verlengd van 30 naar 60 dagen.

Ik ben van mening dat je van ieder moment een mooi moment moet maken. Dus genieten van de kleine dingen zoals een sigaar of een goede fles wijn. Maar ook van de grotere zoals een reis. Dus ik had veel mooie momenten.

Sasja van Horssen

Er is de afgelopen 6 jaar heel veel gebeurd. Hoe heeft je dit veranderd?

Er is inderdaad heel vele gebeurd de afgelopen 6 jaar. Mijn ouders zijn 20 minuten na elkaar overleden. Dit is natuurlijk behoorlijk heftig. Ondanks het feit dat ze beiden niet meer wilden blijft dit een heftige gebeurtenis. Dan komt er in korte tijd veel op je af en vergt heel veel van jou en je gezin. Naast een bedrijf dat door moet draaien moet je ook voor je ouders veel regelen. Ook tijdens hun laatste levensfase hebben we veel voor hen geregeld zoals hulp aan huis en een verklaring van de Nederlandse vereniging voor een vrijwillig levenseinde maar ook de verpleging en arts aan huis.

Daarnaast hebben we natuurlijk ook heel veel mooie dingen meegemaakt. We hebben natuurlijk Cigaragua geopend in Amsterdam. Cigaragua is een flagshipstore voor goede sigaren uit Nicaragua. Dit is een groot succes gebleken en ik sta er graag omdat we er echt alleen sigaren verkopen en geen andere rookwaren. Pure focus op longfillers uit Nicaragua. Ook Rotterdam en Den Bosch zijn verbouwd en we hebben natuurlijk de zaak in Dordrecht geopend.

Er was sprake van een verhuizing in Rotterdam. Gaat die nog door?

Nee daar hebben we vanaf gezien. We hadden een hele mooi locatie in Rotterdam die 8 keer groter was dan het huidige pand. Goedkoper per vierkante meter maar nog altijd een paar keer duurder dan de huidige winkel. Als je dan bedenkt dat de rooklounges hooguit nog 2 jaar bestaan dan is dat een investering die niet te rechtvaardigen is. Dus we blijven lekker zitten in ons huidige pand.

Waarom hou je de naam van Van Dalen aan?

Waarom niet. Ik zie er niet zoveel in om mijn eigen naam, Sasja van Horssen, op de gevel te zetten. En die naam is gewoon bekend. Een van de oorspronkelijke broers komt nog steeds iedere zaterdag een sigaar roken met zijn vrouw.

Over 2 jaar geen rooklounges meer?

Dat klopt. Ik denk zelf dat de rooklounges over twee jaar verleden tijd zijn. Dan moet iedereen thuis roken. Dan zijn de winkels alleen nog gericht op de verkoop. En hoewel een lounge erg gezellig is kost het per definitie geld. Er moet personeel staan en het kost natuurlijk vierkante meters.

Heb je nog andere plannen die je met ons kan delen?

Er loopt op dit moment iets in Amsterdam maar over de precieze invulling van die winkel twijfel ik nog een beetje. (inmiddels is bekend dat het een “gewone” van Dalen gaat worden). Dit wordt een buurman van Cigaragua.

En de plannen in Sliedrecht?

Die zijn gelukkig niet door gegaan. In plaats daarvan hebben we Cigaragua geopend in Amsterdam. We hebben het stuk grond verkocht aan de buurman en daarmee Cigaragua gefinancierd. Mooi toch.

Je noemt jezelf “zelfverzekerd” waar anderen dat wellicht aanzien voor arrogantie. Welke is het?

Ik denk zelf dat ik zelfverzekerd ben. Als mensen mij arrogant vinden dan is dat maar zo. Wat denk jij dat het is?

Ik zie voor mijn gevoel de laatste tijd wel meer “patserige” posts op Instagram. Een Porsche, zwembad in de tuin en dure wijnen. Ik kan me beiden wel voorstellen.

Toen ik een Citroën C3 reed poste ik daar ook foto’s van. En voor de rest werk ik er hard voor. En een goed leven maak je zelf. Die kleine mooie momenten maken het leven de moeite waard. Het feit dat het meer opvalt zal waarschijnlijk zitten in het feit dat een Porsche meer opvalt dan een Citroën.

Was je toen net zo trots op je Citroën als nu op je Porsche?

Ja zeker.

Dan hebben we vastgesteld dat het dus geen arrogantie is. Kleine nuance groot verschil

<lacht>

Hoe staat het er voor met Stichting Pronica?

Goed, deze stichting helpt kansarme kinderen in Nicaragua. Per product gaat een deel van de kostprijs naar deze stichting. Een kind een jaar naar school sturen kost €100 dus op deze manier hebben wij in het jaar 2015 225 kinderen naar school kunnen sturen. Momenteel keren we geen geld uit omdat wij niet voldoende overtuigd zijn van de manier waarop het geld besteed wordt. Daarom gaan we een bestuur in het leven roepen dat er ook op toe ziet dat alles goed besteed wordt.

Komen er nog nieuwe Ilja sigaren?

Ja er komen nieuwe kleine Ilja sigaren maar we zijn gestopt met de kisten voor de veiling. Na 10 jaar was het mooi geweest maar er komen weer mooie sigaren aan.

Wat zou je aan Nederland veranderen?

Ik geloof heel erg in oorzaak en gevolg en de consequenties daarvan. Als je verantwoordelijk bent voor een land moet je de gevolgen kunnen dragen van je beslissingen. De huidige politiek heeft geen gevoel voor oorzaak en gevolg. Ze doen te veel aan “ego denken en ik denken”.

Ik zou ook een enorme kiesdrempel instellen. De compromissen die we tegenwoordig sluiten slaan nergens over. Vroeger had je 1 of 2 partijen in de regering. Dat stemmen moet ook op school meer ingebracht worden. Leer ze maar na te denken over de keuzes die ze hebben.

Heb je nooit wroeging bij de verkoop van tabak?

Nee nooit. Want als ik dat zou hebben dan zou ik geen respect hebben voor ieders eigen keuze. Iedereen moet het recht hebben zijn eigen leven te leiden zoals hij of zij dat wil. Zolang jij geen last veroorzaakt voor een ander.

Zo moeten we allemaal meebetalen aan de zorg maar we moeten ook minder gaan roken. Wat wil je nou? Ze bemoeien zich overal mee. De redelijkheid is ver te zoeken in Nederland.

Wie zijn momenteel jouw klanten?

We zien toch wel steeds meer jongeren. Jongeren die voor smaak gaan en die niet zomaar een sigaret willen roken. In Den Bosch gaat het wat langzamer maar in Amsterdam en Rotterdam gaat dat sneller.

Komt dat door mannen als Jonathan

Ja hij verkoopt een lifestyle. Sneakers, uiterlijk en wat al niet meer. Dat trekt jongeren aan.

Wat zijn de nieuwste trends en namen in sigarenland?

Je had natuurlijk Jonathan van Drew Estate. Die is heel groot geworden. Hij rookt zelf echter niet maar hij is heel commerciëel gedreven en groot geworden met acid sigaren.

Jonathan Drew
Jonathan Drew

Joya is ook erg in opkomst en die hebben grote slagen gemaakt. Een mooi oud familie bedrijf . Ze zijn van €4 sigaren naar €16 sigaren gegaan. Mooie limiteds. Doen ze slim.

Steve Saka is een van de beste, zoniet de beste, blenders ter wereld. Een grote brede Amerikaan die ooit bij Drew Estate heeft gewerkt. Nu heeft hij Dunbarton Tobacco & Trust.. Hij scoort met sin comprisa en dergelijke erg goed. Hij is de meest kundige blender. Hij heeft zijn hele bedrijf opgebouwd via social media.

Steve Saka
Steve Saka

Is een dure sigaar ook altijd beter?

Een sigaar maken kost gemiddeld 2 dollar. Als je hele goede tabak hebt (de bovenste blaadjes) wordt het iets meer. Een mooi gelakt kistje doet het ook heel goed. Voor de rest is het schaarste en marketing.

Het oog wil ook wat? Of niet?

Ja de Ogre van Assylum 13 is daar een heel mooi voorbeeld van. Ziet er net wat anders uit. Mooie kistjes doen het ook altijd goed en natuurlijk het marketingmateriaal. Sneakers, posters etc.

Sigaren tips and tricks!

  • Geen idee welke sigaar voor jou geschikt is? Ga naar Sasja van Horssen of een van zijn dealers en laat je goed adviseren.
  • Tenzij jouw naam Hannibal Smith is en je onderdeel bent van “The A-Team” bijt je het uiteinde niet van je sigaar. Je maakt eerst het puntje een beetje vochtig in je mond en gebruikt dan vervolgens een sigarenboor of een sigarenknipper.
  • Je bewaart je sigaar niet in de la net als opa dat deed. Voor een longfiller heb je een humidor nodig. Dat is een klimaatkist die de luchtvochtigheid op het zelfde niveau houdt als in het land van herkomst.
  • Als je klaar bent met roken druk je de sigaar niet uit in de asbak maar laat je hem vanzelf uitgaan om hem vervolgens ergens netjes weg te gooien.
  • De beste manier om je sigaar aan te steken is met een zogenaamde torch-aansteker. Dat is een hele geconcentreerde vlam. Let wel op de hoek en de afstand tot je sigaar anders brand je er een put in.
  • Zure smaak in je mond? Dan is de sigaar nog te jong. Licht in je hoofd? Leg de sigaar even weg.
  • En last but not least: we kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Een goede sigaar komt niet perse uit Cuba en een sigaar uit Cuba is niet per definitie een goede sigaar. Er zijn genoeg goede sigaren uit het Caribisch gebied en Zuid Amerika die minstens zo goed zijn voor een veel lagere prijs.

Ik wil Sasja van Horssen en zijn vrouw Tamara bedenken voor de hartelijke ontvangst. En ik ben blij Sasja tot een van mijn vrienden te mogen rekenen. Toffe kerel met een hart voor sigaren. Hopelijk tot snel!!.

Er zijn natuurlijk meer mensen die iets over Sasja hebben geschreven. Andere leuke stukken om te lezen:

http://www.egelzerherf.nl/blogs/ilja-sigaren

https://www.parool.nl/nieuws/sigarenzaak-cigaragua~b7df78d4/

Bas Becks