Is dit herkenbaar voor je? Wakker worden met hoofdpijn? Commentaar van je partner over het feit dat je veel met je benen beweegt of valt het je partner op dat je af en toe naar adem hapt? Dan is de kans best groot dat je slaapapneu hebt. Maar hoe vaak komt het voor, wat is het, hoe kom je er aan en vooral hoe kom je er af?

Hoe vaak komt slaapapneu voor?

1 op 100 mensen heeft last van slaapapneu. En dat is alleen het gedeelte met de diagnose slaapapneu. Waarschijnlijk zijn het veel meer mensen omdat het vaak onopgemerkt blijft. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en het komt het meest voor in de leeftijd van 45 tot 65. Precies de reden dat we er aandacht aan besteden.

Wat is het?

Osas, obstructive sleep apneu syndrome, zoals slaapapneu officieel heet is een blokkade van de luchtwegen waardoor je adem gedurende kortere of langere tijd stokt. Je stikt als het ware voor een kortere periode. Er wordt gesproken van apneu als je meer dan 5 ademstops hebt van langer dan 10 seconden. Het probleem van slaapapneu is niet direct het stoppen met ademen want je zal echt niet stikken in je slaap. Het zorgt er echter wel voor dat je minden uren effectief slaap, minder uitgerust wakker wordt en het brengt een risico voor de gezondheid met zich mee. Zo heb je meer kans op hart en vaatziekten, hersenbloedingen, suikerziekte, hoge bloeddruk en het wordt ook in verband gebracht met overgewicht en een te hoog cholesterol. Door het slechte slapen wordt je hormoonhuishouding in de war geschopt met klachten als gewichtstoename en impotentie tot gevolg.

Hoe ontstaat Slaapapneu?

Slaapapneu onstaat bij mensen met een slappe luchtpijn of slap strottenhoofd. Hierdoor “klapt” je luchtweg dicht als je ontspant tijdens het slapen. Er ontstaat dan tijdelijk een tekort aan zuurstof in de hersenen die vervolgens een signaal geven om adem te halen. Dit zorgt er voor dat een persoon met OSAS vaak in een keer naar adem hapt. Dit wordt ook wel gaspen (spreek uit gespen) genoemd. Dit plotseling ademhalen gaat vaak gepaard met een luide snurk waardoor de partner wakker schrikt. De persoon met slaap apneu merkt er vaak niets van. Vaak wordt het drinken van vele alcohol, roken en overgewicht als belangrijke oorzaak gezien.

Doe jezelf en je naasten niets te kort en ga naar de dokter. Jij bent het waard en je partner ook

Bas

Hoe kom je er af?

Bij OSAS of slaapapneu is het belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt ingegrepen. Hoe eerder hoe beter. Zonder zuurstof zitten is voor geen enkel onderdeel van je lichaam goed namelijk. Er is geen training voor het oplossen van slaap apneu maar er is wel een therapie mogelijk en die wordt ook nog eens volledig vergoed. Na een slaaponderzoek thuis of in het ziekenhuis stelt men vast hoe vaak je stopt met ademhalen en voor hoelang en wat de impact is op je lichaam. Mijn saturatie (% zuurstof in het bloed) zakte in de nachten terug naar 78%. Een gevaarlijk laag niveau.

De behandeling van slaapapneu wordt in Nederland vaak gedaan met een CPAP. Dat is een kapje, over je neus of neus en mond, dat aan een apparaat vast zit. Dit zorgt voor een bepaalde mate van overdruk in je luchtpijp waardoor deze niet meer kan inklappen. Meer zuurstof in je bloed, beter uitgerust wakker worden en een herstel van je hormoonbalans en uiteindelijk een veel betere gezondheid tot gevolg.

CPAP?

CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Het is verre van romantisch om te zien zo’n kap op je gezicht. Maar van de andere kant als je langzaam aan verandert in een grumpy, impotente en slaperige ouwe man dan is de vraag wat je beter kan hebben. En neem het van mij aan…het valt echt reuze mee. Vóór mijn CPAP sliep ik per nacht slechts tussen de 5 en 50 minuten een diepe slaap. Met CPAP slaap ik ruim 2,5 uur diep. Bijkomstig voordeel: mijn vrouw slaapt nu ook aan 1 stuk door.

De kosten voor de CPAP en alles wat er bij hoort wordt vergoedt vanuit je ziektekosten verzekering. Als het goed is en de informatie die de verzekeraars verstrekken dan heb je zelfs geen eigen risico of bijdrage. Dus…..gratis en beter voor je. Waarom zou je het niet doen? De onderzoeken etc vallen wel onder het eigen risico.