De Nederlanders en de Belgen, in veel opzichten zijn ze best verschillend. Of althans, dat wordt vaak gezegd. De Belgen zijn doorgaans Bourgondischer ingesteld dan de Nederlanders en de Nederlanders zouden op hun beurt weer meer lef hebben en directer uit de hoek komen dan hun gemoedelijke Zuiderburen. Wat voor moois gebeurt er als je de eigenschappen van beide landen met elkaar deelt? Als je het vakmanschap en het ambachtelijke karakter van Duvel combineert met de Amsterdamse rebellie van ’t IJ? Dan krijg je een mooie cobrew, een hazy IPA: t IJ van de Duvel.

“Zet Brouwerij ’t IJ en Duvel bij elkaar, dan ontstaat er een bepaalde chemie en gebeuren er vanzelf mooie dingen”, aldus Tjalling Landman van Brouwerij ’t IJ. “Er is sprake van een échte familieband tussen Duvel en ’t IJ”, aldus Sam de Belder van Duvel. “Juist door deze collabs groeien we zakelijk en privé steeds verder naar elkaar toe en leren we van elkaar. En aan het einde van de dag genieten we samen van een bier dat we met elkaar gebrouwen hebben.”

’t IJ van de Duvel
Zowel Duvel-Moortgat als Brouwerij ’t IJ delen een grote passie voor brouwen en de ambitie om nieuwe smaken te creëren. In 2017 was de samenwerking tussen beide brouwerijen zo’n groot succes dat het bier in een mum van tijd was uitverkocht. Met de zomer in aantocht hebben beiden brouwerijen wederom de handen ineengeslagen en wordt er een nieuw bier gedeeld: ’t IJ van de Duvel, een zachte IPA – een blondbier met een mooie troebelheid. Dit speciaalbier is tegelijk bloemig, fris, hoppig en fruitig en daarmee een perfect bier voor de langere en warmere dagen, om samen van te genieten op het balkon of in de tuin en binnenkort ook weer op het terras.

Enkele kenmerken
IJ van de Duvel wordt zowel in een IJ-glas als in een Duvel-glas perfect uitgeserveerd (de perfect serve).

Smaakelementen
– Stijl: Hazy IPA
– Alcohol %: 6,66%
– Kleur: Een blond bier met een mooie troebelheid
– Aroma: Bloemig, fris, hoppig, fruitig
– Smaak: Een zachte IPA, heel fruitig van smaak door de hoparoma’s (Azacca, Mosaic, Citra)
– Body: Zacht

Verkrijgbaarheid
In Nederland is dit speciaalbier, vanaf het moment dat de horeca weer opengaat, verkrijgbaar op het vat in diverse horecazaken. Vanaf week 20 is ‘t IJ van de Duvel ook verkrijgbaar in diverse supermarkten voor een adviesprijs van € 1,99.