Het klinkt wellicht raar om er nu al over te schrijven maar over minder dan een maand is het al weer herfst. Na een iets of wat slechte zomer belooft het najaar niet beter te worden. Dat betekent veel binnenshuis en dus wil je een comfortabel leefklimaat. Het slimme systeem van TADO helpt je daarbij. Ja ook als je in de woonkamer een houtkachel hebt.

TADO systeem met CV

Er zijn nog maar weinig mensen die geen slimme thermostaat hebben. Je kunt de tijden instellen, je vergeet nooit meer de CV uit te zetten als je weg gaat of naar bed gaat. Maar een TADO is meer dan een thermostaat alleen. Het TADO systeem bevat ook slimme radiator kranen. Deze slimme kranen stellen je in staat om in iedere kamer een prettig klimaat in te stellen. Stel je hebt beneden de verwarming lekker aan gehad en de gewenste temperatuur is bereikt dan slaat de ketel uit. Maar een van jouw huisgenoten heeft het raam van de badkamer open gelaten terwijl het buiten ass-freezing koud is.

Normaal moet je dan de verwarming beneden weer hoger zetten om ook de badkamer warm te krijgen. Andersom is ook het geval. Je verliest een hoop warmte als boven ramen open staan en die radiatoren warm worden terwijl het buiten vriest. Met de TADO slimme radiatorkranen kan je per vertrek regelen hoe warm of koud het er moet zijn.

TADO systeem met een houtkachel

Mensen die een houtkachel hebben in de huiskamer kennen het fenomeen ongetwijfeld. Heerlijke gezellige warmte beneden in de woonkamer maar de rest van het huis is steenkoud. De thermostaat beneden registreert immers dat het beneden voldoende warm is dus waarom aan slaan? Juist daarom zijn de slimme thermostaatkranen van TADO zo ideaal. Ook als is het beneden 30 graden dan nog kan je de radiator op de badkamer warm krijgen.

Maar vertel: hoe werkt dat dan?

Het lijkt een complex systeem te zijn maar dat is het niet. Zelfs ik kreeg het geïnstalleerd en ik ben niet bepaald een Bob de Bouwer. Maar waar begin je met zo’n systeem? Je begint altijd met een thermostaat. Die vervangt de reeds aanwezige thermostaat. Vervolgens tel je het aantal radiatoren waarop je een slimme kraan zou willen hebben. Tel hierbij ook de kamer waar de thermostaat hangt bij. Dit is om te voorkomen dat die kamer altijd warm wordt als er ergens een radiator warm wordt. De volgende stap is het monteren van de juiste ventielen als deze er nog niet zitten. De ventielen zijn het mechanisme dat de radiator afsluit als de juiste temperatuur is bereikt. Heb je al thermostaatkranen dan is de kans groot dat de TADO slimme kranen passen met een adapter.

Heb je nog geen thermostaatkranen? Dan heb je wat meer werk. Laat eerst het systeem helemaal leeg lopen. Let daarbij op dat je geen water knoeit op vloerbedekking want a) het stinkt naar vis en b)het kan gruwelijke vlekken geven door roest. Bestel vervolgens de juiste ventielen en vervang de oude ventielen door de nieuwe. Tip: meet van te voren de oude ventielen op qua lengte en bestel ventielen van de zelfde maat. Dan is het een kwestie van oude er af en nieuwe er op.

Als alle ventielen vervangen zijn dan kan je het systeem weer vullen. Draai even wat keukenrol of wc papier om de nieuwe ventielen. Dan zie je meteen of er wat lekt. De eerst komende tijd zal het niveau van het water nog zakken omdat er veel lucht in zit. Met een rubberen hamer zachtjes tegen de radiatoren kloppen om de lucht er uit te krijgen kan wel eens helpen.

De nieuwe knoppen

Met een juiste adapter passen de TADO knoppen zo op je ventiel. Middels de TADO app kan je de kranen registreren in een kamer en vervolgens volg je het stappen plan in de app. Na plaatsing zal de knop zichzelf kalibreren dus daar zal je niets aan hoeven doen. Nu kan het instellen beginnen.

De TADO app

Met de TADO app kan je nu de thermostaat regelen én de temperatuur op de kamers met een slimme kraan. Dit wijst zich allemaal vanzelf want het is een super gebruiksvriendelijke app. Je maakt eerst kamers aan, voegt een thermostaat en/of kraan toe aan een kamer en je kunt per kamer een programma starten. Zo is bij ons de badkamer alleen vroeg in de ochtend en laat in de avond in gebruik. Die hoeft niet de hele dag warm te zijn. De woonkamer mag al wel warm worden als ik op weg ben naar huis. Dus die springt eerder aan. Je kunt zelfs geofencing gebruiken zodat de thermostaat uitgaat als je weggaat en en weer aangaat als je in de buurt van je huis bent. Hiermee bespaar je natuurlijk een hoop gas. En net als voor tijd geldt ook voor gas: het kost geld, steeds meer geld.

Voorkom “overstoken”

Het kan wel eens gebeuren dat de kinderen de verwarming met de hand aanzetten. TADO stopt op zo’n moment standaard het programma van die kraan. Maar in de app kan je ook de kraan uitschakelen voor handbediening en je kunt aangeven hoe lang een handmatige actie mag gelden. Dus na het handmatig bedienen bijvoorbeeld maximaal een uur en daarna weer terug naar het programma.

Conclusie

Wij hebben het systeem nu ruim een jaar in gebruik en hebben het een hele winter kunnen testen en kunnen het iedereen van harte aanbevelen. Je bespaart gegarandeerd een hoop gas en dus geld. Daarnaast kan je per kamer het gewenste klimaat creëren. Wij hebben zelden de verwarming aan op de slaapkamer maar soms kan het handig zijn. Met de app regel je het zo. Geniaal toch? De Thermostaat met 4 slimme knoppen koop je al voor €349 en met 6 knoppen kop je er al een voor €449. Dat geld heb je er zo weer uit als je kijkt naar de besparing op het gas.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: