Als je als man aan Mexico denkt dan kunnen er 3 dingen door je hoofd schieten. 1: bikinibabes, 2:Corona (het bier niet de ziekte) en 3: Tequila. En als er iets het nationale drankje genoemd mag worden is het de laatste. Een destillaat uit Agave bladeren. Nom nom…..

Tequila

Tequila. Een drank die zo populair is dat het zijn eigen muzieknummer heeft en vooral beroemd is als puur shotje. Of berucht. Eigenlijk zonde, want tequila is veel meer dan alleen zout op je hand en een hap citroen achteraf. Benieuwd waarom Mexico zo trots is op hun tequila? Alles over oorsprong en hoe je een tequila drinkt zoals hij bedoeld is lees je hier.

Tequila komt in een aantal soorten en dus ook smaken. Die agaveplant hoor je trouwens altijd in je tequila te proeven, ongerijpt of gerijpt. En die plant, die proef je: een pittige, peperachtige smaak die zich, afhankelijk van de soort, verder ontwikkelt.

Tequila kan

Dat Tequila populair is als mix of shotje bewijst het feit dat mannen “The Rock”, Richard “Whoo” Rawlings en George Cloony hun eigen merken hebben.

een AA-Lid

Eigenlijk bestaat het drankje tequila niet echt. Je drinkt Mescal. Dat is de familie van drankjes die gebrouwen/gedestilleerd worden uit Agave planten. Ga je voor Tequila dan moet je bij het kopen letten op een paar zaken. Zo heeft iedere officiële Tequila fabrikant een MOM-nummer. En op de fles moet staan dat het in Mexico is gemaakt. Dan weet je in ieder geval zeker dat je het echte goedje drinkt. Of het dan goed is weet je dan nog niet. Maar hé, wat is goed? Dat bepaalt uiteindelijk niemand minder dan jij zelf.

  • Blanco/silver/white: witte, doorzichtige tequila die direct na destillatie gebotteld wordt. In een blanco proef je voornamelijk de scherpe smaken van de agave plant. 
  • Joven/golden/ oro: een blanco tequila (dus ongerijpt), gekleurd met karamel of eik extract. 
  • Reposado: minimaal 2 maanden gerijpt op eikenhouten vaten. Door de rijping smaakt hij wat soepeler dan de ongerijpte variant.
  • Añejo: tequila die minstens een jaar gerijpt is. Heeft een subtiele en complexere smaak dan de standaard blanco tequila. 
  • Extra Añejo: extra vintage tequila. En dat betekent een rijping van minstens 3 jaar. Door de houten vaten is de smaak zacht, complex en vol karakter. 

Geen land ter wereld is zo nauw verbonden met sterke drank als Mexico met tequila. Mexico is het land van de zon, taco’s, azteken en guacamole, maar bovenal het land van tequila. Tequila is een Mexicaans distillaat op basis van het sap van de blauwe agave. Deze grote vetplant met stekelige bladeren komt van nature veel voor in bepaalde delen van Mexico. Het hart van de tequilaproductie ligt van oudsher in de midwestelijke staat Jalisco, rondom de stad Tequila, waarnaar de drank vernoemd is. 

Hoe drink je hem?

Eerlijk gezegd heb ik zelf het liefst de Tequila die een paar jaar op vat heeft gelegen. Dan is de scherpe rand er af en drinkt de drank wat lekkerder weg. En voor mij blijft er maar 1 echte manier over om de Tequila te drinken en dat is Tequila Cruda. Als je dit in Mexico bestelt dan krijg je Tequila met zout en citroen. Keil de tequila achterover, lik het zout op en bijt op het citroen partje. Het idee is dat het zout het branden tegen gaat en dat de citroen de verschillende smaken van het drankje benadrukt. Maar hoe dan ook: het helpt niet tegen de kater!!

Hoe maak je Tequila ?