1Wij krijgen nog al eens een koptelefoon opgestuurd en we hebben inmiddels een collectie van 40 stuks of iets dergelijks. We hebben in-ear, over-ear, open, dicht, met snoet, met-zonder snoer, zonder snoer, met en zonder batterij enzovoorts. Het enige wonder dat wij nog niet hadden mogen ervaren was een koptelefoon die goed deed wat hij beloofde: noise cancellation!. Met de Teufel Mute kunnen we dat ook van de wishlist afstrepen.

Noise cancellation? WTF!

4Ergens in de jaren ‘80 liet Chriet Titulaer in een TV programma iets zien dat luisterde naar de naam anti-geluid of tegen geluid. In een vliegtuig zat een microfoon, een (voor die tijd snelle) computer en wat luidsprekers. Het idee was dat de microfoon het zoemende geluid oppikte, de computer het geluid als het ware omdraaide en de speakers het dan weer uitspuugden. Resultaat? Geen statisch gebrom meer in het vliegtuig. In de praktijk bleek het echter erg omslachtig om met een dergelijke opstelling rond je nek te lopen. Teufel heeft gewacht tot de techniek alles genoeg heeft verkleind en er vervolgens de Teufel Mute omheen gebouwd. Maar werkt het ook?

De test

3Ik werk nogal veel achter de computer en hoor de hele dag het liefst muziek. Dit wordt bij voorkeur gestreamd via Tidal en Spotify. Op de achtergrond zitten er altijd wel mensen te kletsen, kinderen die spelen, het klikken van mijn eigen toetsenbord en wat al niet meer. En aangezien ik gezegend ben met het onvermogen om omgevingsgeluiden uit te schakelen is concentreren op iets op zo’n moment een hel op aarde voor mij. Daarom, direct de koptelefoon uitgepakt, batterij er in en opgezet. Spotify aan en een diversiteit aan muziek geluisterd. En wat denk je………stilte. De Teufel Mute lijkt voor mij te werken als een glazen bol die mij in staat stelt mezelf af te sluiten voor de wereld om mij heen. En door de goede afsluiting om je oren sluit hij de wereld om mij heen af voor mij. Niemand heeft last van mijn “lek” geluid. Ik geen last, een ander geen overlast. Zo moet de ideale wereld zijn en dankzij deze koptelefoon bestaat hij nu af en toe even.

En het geluid?

We kunnen natuurlijk uren lullen over design en techniek maar uiteindelijk draait het er om wat voor geluid de koptelefoon weet voort te brengen. En ook daar zit het helemaal goed. Niet dat we anders hadden verwacht van Teufel maar het is écht goed. Als eerste heb ik geluisterd naar mijn playlist “Mijn Trieste muziekjes” waarbij Première Gymnopédie van Erik Satie mijn favoriet is. Hierbij is het geluid van de koptelefoon zo helder en duidelijk over het hele spectrum dat zelfs het kraken van de pianokruk en de ademhaling van de pianist duidelijk hoorbaar zijn. Kippenvel over mijn rug. En om nu te voorkomen dat jullie denken dat ik een heel heel triest persoon ben heb ik ook mijn playlist “at the gym” gebruikt om te testen.  Het nummer “Get Down” van Tiësto en Tony Junior is daarbij ideaal omdat er een heerlijke mix in zit van lage, midden en hoge tonen en je de koptelefoon dus over het hele spectrum kunt testen en ook daar laat de koptelefoon geen steek vallen. De midden en lage tonen zijn wel iets prominenter aanwezig dan de hoge tonen maar gezien mijn aanzienlijke leeftijd van 41 kan dat natuurlijk ook liggen aan de achteruitgang van mijn gehoor.

Eindoordeel

Tja, ik kan niets anders zeggen dan dat deze koptelefoon voor mij persoonlijk een hemel op2 aarde is. Werken in een drukke ruimte, muziek aan en geen last hebben van mijn omgeving. Tel daar bij op de superieure geluidskwaliteit en de techniek die door Teufel wordt gebruikt en je kan het echt niet anders dan het met mij eens zijn dat dit, zeker in deze prijsklasse, de beste koptelefoon ooit is. Wil jij er ook een kopen? Dat kan je hier doen voor slechts €169.99.

Meer foto’s? Da ken!