Onlangs kreeg ik van Linksys een Linksys Velop systeem. Dit systeem bestaand uit 3 zenders (zo groot als een melkpakje). Dit systeem tackelt een bekend euvel in de meeste moderne huizen: slechte Wi-Fi. De 3 zender staan met elkaar in contact en zorgen op die manier voor een mesh-netwerk. In het verleden kon je ook wi-fi versterkers kopen maar dan kon je niet roamen. Dus als je van het ene wi-fi netwerk naar het andere ging verloor je nog wel eens de verbinding. Met de komst van Linksys Velop is die tijd voorbij.

De inhoud

De set die ik kreeg bestaat uit 3 zogenaamde Nodes met ieder een eigen voeding. Een van de 3 nodes verbind je aan de bestaande router zodat deze over een stabiele bekabelde verbinding beschikt. Het is ook mogelijk om de eerste node als router in te zetten. De andere nodes kan je vervolgens toevoegen middels de door Linksys geleverde app.

In mijn geval heb ik de eerste node aan mijn professionele Cisco router gehangen en in bridge modus gezet. Daarmee vervalleen een aantal mogelijkheden van het systeem maar blijft mijn bestaande router dienst doen.

De voordelen

Er is niets zo irritant als een slechte wifi verbinding in huis. Klagende kinderen en visite maar met de Linksys Velop is dat echt verleden tijd. Ik zit in een redelijk grote twee-onder-een-kap woning en met de komst van Velop heb ik echt overal wifi. Het maakt dus niet meer uit of ik in het zwembad lig, aan het BBQ’en ben, op zolder een game speel of waar dan ook in huis Netflix wil kijken. Alles kan en alles kan ook overal.

Voor het installeren hoef je geen netwerkbeheerder te zijn maar enige technische kennis is wel vereist als je kiest voor een geavanceerde opzet. Maar het is echt bijna uitpakken, aansluiten, app installeren en gaan. Vanaf dat moment beschik jij over een van de meest geavanceerde wifi netwerken.

De prijs

Gemak dient de mens maar komt ook met een prijskaartje. Voor de 2 node uitvoering is de laagste prijs (bij ons bekend) €399, voor een 3 nodes uitvoering is dat al snel €579. Dat lijkt veel geld (en dat is het natuurlijk ook) maar je krijgt er dan ook wel een van de meest geavanceerde mesh netwerken ter wereld voor terug (voor particulieren dan.

Ik ben niet rijk (wel heel gelukkig) maar ik zou het er zo voor over hebben. Mijn kids kunnen overal Skypen, games spelen en mijn vrouw en ik kunnen overal Netflixen. Dus als je het mij vraagt gewoon doen!!

Foto’s