Afgelopen weekend steeg het kwik voor het eerst dit jaar boven de twintig graden. Als de lentekriebels dan toeslaan, is er niets leuker dan in de cabrio te springen en het dak open te gooien om in de buurt een stukje te gaan cruisen. Lekker een frisse wind door de haren en genieten van het weer en al het moois dat de eigen provincie heeft te bieden. Gooi je haar los in een Volkswagen Cabrio !!

Kever Cabrio 1949 – 1980

Hoewel Ferdinand Porsche al in 1935 een prototype voor een Volkswagen Cabriolet ontwikkelde, ging de Kever Cabriolet pas in 1949 echt in productie. De Cabriolet was te koop voor zo’n 8.000 gulden en in het eerste jaar werden er 440 stuks gebouwd. Een jaar later steeg de productie naar 2.669 stuks. In 1980 stopte de productie van dit populaire model. In totaal rolden 333.000 exemplaren van de band in Wolfsburg en later in Osnabrück.

Karmann Cabrio 1957 – 1974

De tweezits Volkswagen Karmann Ghia cabriolet werd in 1957 geïntroduceerd in Osnabrück. De cabrio was technisch identiek aan de coupé en had een prijs van zo’n 9.000 gulden. Het model werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Wilhelm Karmann en was een icoon van elegante sportiviteit. De productie van deze designklassieker stopte in 1974, nadat er 485.000 coupés en cabriolets waren gebouwd.

Golf Cabrio 1979 – 2016

Ook de topless variant van de Golf 1 ontstond uit een samenwerking tussen Karmann en Volkswagen. De productie van dit model startte in 1979 in Osnabrück. Als opvolger van de Kever Cabriolet waren de verwachtingen hoog. Deze werden snel waargemaakt, wat bleek uit de enorme vraag naar dit model. Het is dan niet voor niets de meest bekende Volkswagen Cabrio.

Naast de inklapbare kap was de vaste rolbeugel boven de B-stijl een opvallend kenmerk van dit model. De rolbeugel zorgde voor de bescherming van de vier passagiers en bood een optimaal bevestigingspunt voor de veiligheidsgordels voor.

Na de lancering van de Golf II in 1983 werd de Golf I Cabriolet in eerste instantie gewoon verder geproduceerd. Uiteindelijk stopte de productie van de Golf 1 Cabriolet pas in 1993; er werden in totaal 389.000 stuks gebouwd. Daarmee was het op dat moment de meest geproduceerde cabriolet ter wereld en overtrof hij zelfs zijn voorganger, de Kever Cabriolet

De opvolger zag in juli 1993 het levenslicht: de Golf III Cabriolet, gebaseerd op de technologie van de derde generatie van de sedan. Volkswagen koos opnieuw voor de opvallende centrale rolbeugel. Het verschil met de vorige generatie was onmiskenbaar. De Golf III Cabriolet was standaard uitgerust met dubbele airbags, ABS en zijdelingse bescherming. De nieuwe topless Golf zorgde opnieuw voor een ​​groot succes voor Karmann en Volkswagen: tegen 1997 rolden 139.578 exemplaren van de band. In 1998 kreeg de Golf III Cabriolet een facelift. Met een paar slimme aanpassingen aan het ontwerp werd de Golf III Cabriolet de Golf IV Cabriolet. De productie van deze Golf Cabriolet in Osnabrück eindigde in 2001.

Na een onderbreking van tien jaar rolde de nieuwe Golf Cabriolet, gebaseerd op de zesde generatie van Golf, in 2011 van de band. De nieuwe Cabriolet had niet langer een vaste rolbeugel, maar kantelbeveiliging die in een fractie van een seconde werd ingezet. De eerste Golf GTI Cabriolet (met 210 pk) werd in 2012 gelanceerd, in 2013 gevolgd door het absolute topmodel; de eerste Golf R Cabriolet met maar liefst 265 pk. Het tijdperk van de open Golf eindigde uiteindelijk in 2016. In totaal produceerde en verkocht Volkswagen meer dan 770.039 exemplaren van dit model Volkswagen Cabrio.

Meer geschiedenis van Volkwagen Cabrio’s? Lees snel ver der op de site van Volkswagen